‘Nieuwe getuige’ in proces Julio Poch

Er is een nieuwe getuige opgedoken in het proces tegen de Argentijns-Nederlandse Julio Poch, de voormalig Transavia-piloot die wordt verdacht van het uitvoeren van zogeheten ‘dodenvluchten’ onder de Videla-dictatuur.

Uit de processtukken zou blijken dat deze Transavia-collega eveneens bij een gesprek in 2003 aanwezig was waar Poch tegen collega’s vertelde over de vluchten die hij namens de militaire junta (1976-1981) in Argentinië onder leiding van Jorge Videla zou hebben uitgevoerd. Dat melden RTL Nieuws en ANP. De nieuwe getuige zou belastende verklaringen tegen Poch hebben afgelegd.

Poch werd vorige week in Argentinië opnieuw gevangen genomen in afwachting van een proces. Poch, die behalve de Argentijnse ook de Nederlandse nationaliteit bezit, werd een half jaar geleden in Buenos Aires hangende een strafrechtelijk onderzoek op borgtocht vrijgelaten. Het Argentijnse Openbaar Ministerie heeft nu besloten hem definitief te vervolgen en heeft de piloot daarom weer laten oppakken. Poch werd in 2009, bij zijn laatste vlucht voor Transavia, in Spanje opgepakt.

De Nederlandse advocaat van Poch, Geert-Jan Knoops, sprak vorige week van een “onbegrijpelijke beslissing. Getuigenverhoren in Nederland hebben alleen maar meer de aanklacht ontkracht. De verdediging zal de beslissing van de rechter wederom gaan aanvechten bij het hof.”

Tijdens de zogeheten dodenvluchten werden veronderstelde politieke tegenstanders van het regime gedrogeerd en in zee gestort. Op deze wijze zijn duizenden Argentijnen omgekomen.

    • Bart Hinke