Nederlands Film Festival

Anders dan de Raad voor Cultuur adviseerde krijgt het Nederlands Film Festival in Utrecht toch structurele subsidie van het Rijk. „Ik had al signalen gekregen dat het goed zou komen, maar de koude rillingen liepen toch over mijn rug toen ik de brief van de staatssecretaris las”, zegt festivaldirecteur Willemien van Aalst.

Volgens Van Aalst zou het heel vreemd zijn geweest als het Utrechtse filmfestival, als enige landelijke podium voor de Nederlandse film, geen structurele rijkssubsidie meer zou krijgen. „Ik ben opgelucht voor mijn eigen instelling, maar van blijdschap is absoluut geen sprake als ik naar het geheel van de culturele sector kijk.” Bovendien krijgt het Nederlands Film Festival straks te maken met een forse afname van de Nederlandse filmproductie. „Op korte termijn zullen we dat als festival niet meteen merken, maar op de langere termijn natuurlijk wel.”Hoeveel subsidie het Nederlands Film Festival straks nog krijgt, is niet duidelijk. Het krijgt nu nog ruim 8 ton van het Rijk.