Nederland traineert onderzoek naar Philips

In Polen is het proces tegen drie Poolse oud-medewerkers van Philips begonnen die worden verdacht van omkoping.

. Justitie in Polen heeft Nederland meerdere keren vergeefs gevraagd om hulp bij het onderzoek naar corruptie bij Philips. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de NOS.

Gisteren begon in het Poolse Katowice het proces tegen drie Poolse oud-medewerkers van Philips die worden verdacht van omkoping van ziekenhuisdirecteuren. Philips’ medische tak maakt geavanceerde MRI-scanners die vaak meer dan een miljoen euro per stuk kosten. Verkopers zouden in Polen in totaal 3 miljoen zloty (760.000 euro) aan smeergeld hebben betaald aan zestien verschillende Poolse ziekenhuisdirecteuren, met de bedoeling meer medische apparaten te verkopen. Polen wilde van Nederland weten of het hoofdkantoor van Philips Medical in Best bij de zaak betrokken was.

Polen zou Nederland vanaf 2008 meerdere keren om medewerking bij het onderzoek hebben gevraagd. Uit de documenten blijkt dat Nederland op verschillende verzoeken niet reageerde. Toen uiteindelijk huiszoeking bij Philips werd gedaan, was het onderzoek in Polen al afgerond.

De corruptiezaak kwam aan het rollen in december 2009, toen een handelaar in Philips-apparatuur uit de school klapte. Hij zou met hulp van twee directeuren van Philips Polska een geheim ‘omkooppotje’ samengesteld hebben. Het is onduidelijk in hoeverre de top van Philips Healthcare of het Nederlandse hoofdkantoor hiervan wist, maar aanklager Andrzej Laskowski vertelde persbureau Dow Jones vorige week dat Philips Polen niet rechtstreeks betrokken was.

De rechtszaak is onder meer gericht tegen drie voormalige Philips-medewerkers. Die zijn al ontslagen omdat het bedrijf onder druk van de Amerikaanse autoriteiten zelf aan een intern onderzoek is begonnen.

In totaal staan er in de zaak 23 verdachten terecht. Onder hen zijn ook de zestien Poolse ziekenhuisdirecteuren. (NRC)