Murray wint op Queen's, is klaar voor Wimbledon

Andy Murray heeft voor de tweede keer het grastoernooi op de Queen’s Club in Londen gewonnen. De Schotse tennisser won gisteren in een deels verregende finale in drie sets van de Fransman Jo-Wilfried Tsonga: 3-6, 7-6 en 6-4. Zondag kon de eindstrijd door het natte weer niet doorgaan. Toen won Tsonga wel een alternatieve finale achter de tafeltennistafel met 2-1 van Murray. Op de tennisbaan maakte de Schot een dag later zijn pingpongverlies goed.

Murray was na zijn overtuigende winstpartij in de halve finales op de Amerikaan Andy Roddick de grote favoriet op Queen’s, een voorbereidingstoernooi op Wimbledon dat maandag begint. Maar Murray stuitte in de finale op een tegenstander in grootse vorm. Tsonga, die eerder topfavoriet Rafael Nadal uitschakelde, speelde goed én aanvallend.

Met harde klappen van zijn forehand drong Tsonga Murray terug en tal van passeerslagen van de Schot deed de Fransman met Boris Becker-achtige snoekduiken teniet. In de zesde game van de eerste set benutte Tsonga een breakkans.

In de tweede set kreeg de bliksemstart van Tsonga geen vervolg. Waar zijn ballen in de eerste set nog allemaal binnen de lijnen belandden, was dat nu niet meer zo. Murray behield zijn opslag makkelijker dan de Fransman. In de tiebreak bleek de Schot, aangemoedigd door het Engelse publiek, veel sterker.

Die klap kwam Tsonga niet meer te boven. De eerste opslagbeurt besliste hij nog net in zijn voordeel en ook zijn tweede servicegame won hij. Daarna ging het mis. Een break van Murray was voldoende om Queen’s na 2009 voor de tweede keer te winnen. Op Wimbledon reikte hij nooit verder dan de halve finales. Fred Perry was in 1936 de laatste Britse winnaar op Church Road. (Novum)