Meerderheid van Saab komt in Chinese handen

Saab-eigenaar Spyker heeft een tweede Chinese partner gevonden. Het bedrijf Zhejiang Youngman Lotus Automobile betaalt 136 miljoen euro voor een belang van 29,9 procent in Spyker.

Dat heeft Spyker gisteren bekendgemaakt. Eerder sloot Spyker een overeenkomst met de Chinese autodistributeur Pangda. Met deze twee Chinese partners begint Spyker twee bedrijven, een voor distributie van auto’s en een voor de productie van auto’s.

De Zweedse autofabrikant Saab kampt met grote financiële problemen, waardoor de fabriek in het Zweedse Trollhättan dit jaar al een paar keer stil is komen te liggen. Eind mei werd de fabriek weer opgestart nadat zij bijna twee maanden had stilgelegen. Maar vorige week werd de fabriek door gebrek aan onderdelen opnieuw stilgelegd.

Met de nieuwe overeenkomst krijgen de Chinese bedrijven Youngman en Pangda samen een meerderheid van Spyker in handen, respectievelijk 29,9 procent en 24 procent. Pangda betaalt voor dat belang 109 miljoen euro. In het productiebedrijf dat Youngman, Spyker en Pangda gaan opzetten, krijgen Youngman en Spyker beide 45 procent en Pangda 10 procent van de aandelen. In het distributiebedrijf wordt de verdeling tussen Youngman, Pangda en Spyker respectievelijk 33 procent, 34 procent en 33 procent. Ook mogen Youngman en Pangda elk twee leden leveren voor de raad van commissarissen (totaal negen) van Spyker.

Met de overeenkomst met Youngman denkt Spyker-topman Victor Muller de financiering van Saab voor de lange termijn verzekerd te hebben. Ook is Spyker nog bezig met de verkoop van het vastgoed van Saab, dat het bedrijf vervolgens wil huren.

Probleem met alle overeenkomsten die Spyker sluit om de toekomst van Saab veilig te stellen, is dat er goedkeuring voor nodig is van verschillende instanties. Zo moeten de overeenkomsten met het Chinese Pangda en Youngman onder meer goedgekeurd worden door de Chinese overheid. Die toestemming kan nog maanden op zich laten wachten.

Tot die tijd is de toekomst van autofabrikant Saab onzeker. Het bedrijf werd vorig jaar door Spyker overgenomen van het Amerikaanse General Motors. Maar Saab kampt met tegenvallende verkoopresultaten, waardoor er veel minder geld binnenkomt dan dat er uit gaat. Daardoor heeft het bedrijf eigenlijk permanent geldgebrek. Leveranciers weigerden een aantal maanden geleden om nog langer onderdelen te leveren omdat ze niet betaald kregen.

Het aandeel Spyker steeg gisteren 27 procent, naar 3,24 euro nadat het nieuws bekend werd. Vandaag stond het aandeel rond het middaguur op 3,10 euro.