Lilian Gonçalves - Ho Kang You

Nederland, Amsterdam, 2 juni 2011 Lilian Goncalves. jurist Foto: Merlijn Doomernik

Lilian Gonçalves-Ho Kang You (Paramaribo, 1946) is een Surinaamse jurist en mensenrechtenactivist. Haar broer en echtgenoot werden vermoord tijdens het Bouterse-regime begin jaren 80. Sinds 1983 woont en werkt Gonçalves in Nederland.

„Het thema van mijn avond is ‘leven in verschillende werelden’. Ik heb verschillende identiteiten: ik ben een ingeburgerde Nederlander, ik ben een Surinaamse, ik ben migrant, vluchteling en vrouw, zakelijk ondernemer, jurist, mensenrechtenactivist. Ik ervaar die verschillende identiteiten niet als conflicterend, maar als verrijkend. Dat is mijn thema: het vieren van verschillende identiteiten.

„Mijn favoriete programma in de zomer is Zomergasten, in de winter Raymann is laat. Zomergasten vind ik mooi, omdat iemand de tijd en ruimte krijgt om verschillende aspecten van zichzelf te laten zien. Daardoor krijg je een bredere blik en kun je soms dieper op zaken ingaan.

„Raymann is laat waardeer ik omdat het vanuit een multiculturele invalshoek opereert, maar zich daar niet toe beperkt. Het valt mij altijd op hoe breed de programmering is: er zijn gasten met allerlei verschillende achtergronden en van verschillende leeftijden. En het is vrolijk.”

Uitzending 14 augustus