'Lesboblogger Syrië' komt uit Amerika

Het was een verplichte internetstop voor iedereen die in Syrië is geïnteresseerd, het blog ‘A Gay Girl in Damascus’. Sinds februari vertelde Amina, een 25-jarige lesbische activiste, hoe het haar verging te midden van de gewelddadige onlusten in het land. Duizenden mensen volgden haar wederwaardigheden; internationale media verwezen er geregeld naar. Alleen blijkt ‘Amina Abdallah Arraf al-Omari’ een getrouwde Amerikaanse man van veertig jaar te zijn die Tom MacMaster heet en in het Schotse Edinburgh een postdoctorale opleiding geschiedenis volgt.

Zondag onthulde MacMaster op het blog dat hij de auteur is van alle stukken – ook van het artikel van een week geleden, toen een ‘nicht’ van Amina vertelde dat Amina was meegenomen door gewapende mannen.

MacMaster vertelde dat hij verrast was door het enorme succes van zijn blog. Hij had het een paar jaar geleden tevergeefs al eens geprobeerd, als uitlaatklep voor zijn betrokkenheid bij het Midden-Oosten. In februari had hij het idee weer opgepikt, en ineens bleek zijn blog overal te worden geciteerd.

Hij zei tegenover de BBC dat hij voor deze vorm had gekozen omdat in discussies zijn naam en nationaliteit altijd reacties opriepen die niets te maken hadden met de inhoud van zijn blogs. Daarom bedacht hij een half-Syrische, half-Amerikaanse vrouw. Het belangrijkste is dat de wereld in de gaten krijgt wat er gebeurt in Syrië, zei hij. Syrische bloggers zijn niet blij met het blog van MacMaster. „Er zijn bloggers in Syrië die zo goed als ze kunnen proberen te berichten”, blogde Sami Hamwi op GayMiddleEast.com. „We staan voor grotere moeilijkheden dan je je kunt voorstellen. Wat je hebt gedaan heeft veel mensen schade berokkend en ons allemaal in gevaar gebracht.”