Lagarde en Carstens enige kandidaten

Vier dagen heeft zijn kandidatuur geduurd. Stanley Fischer, de 67-jarige gouverneur van de centrale bank van Israël, meldde zich vrijdag op het laatste moment als kandidaat-opvolger van Dominique Strauss-Kahn bij het IMF. Gisteren werd bekend dat hij is uitgesloten van deelname omdat hij te oud is. Na het sluiten van de aanmeldingstermijn vrijdag zijn de Française Christine Lagarde en de Mexicaan Agustin Carstens de enige kandidaten die het IMF-bestuur in overweging neemt.

Fischers naam circuleerde al snel nadat Strauss-Khan vorige maand moest vertrekken na aanklachten wegens verkrachting van een kamermeisje. In de financiële wereld werd dit weekeinde enthousiast gereageerd op zijn officiële kandidatuur. Fischer is voormalig onderdirecteur van het IMF en kreeg veel lof voor de manier waarop hij Israël door de financiële crisis loodste. In een opiniepeiling van persbureau Reuters onder economen eind mei werd Lagarde genoemd als de meest waarschijnlijke keuze, maar Fischer als de meest geschikte.

Het bestuur besloot gisteren echter om de regel dat een directeur bij zijn aantreden niet ouder dan 65 mag zijn niet te veranderen. Dat had alleen gekund als er dan ook een hele nieuwe procedure zou worden geopend, redeneerde het bestuur, opdat ook andere 65-plussers zich zouden kunnen aanmelden.

In reactie verklaarde Fischer dat leeftijd vandaag de dag „niet relevant” is. „De leeftijdskwestie is een technische en had opgeheven moeten worden zodat het IMF-bestuur zou kunnen overwegen wie de meest geschikte kandidaat is om het IMF in deze tijd te leiden.”

Fischers beide nationaliteiten zouden gevoelig liggen als hij de baan kreeg. Als Israëliër zou hij op bezwaren kunnen stuiten uit de Arabische wereld, als Amerikaan zou er protest mogelijk zijn omdat het gebruik is dat de VS de Wereldbank leiden, en niet ook het IMF.

De Mexicaan Carstens erkende gisteren dat hij weinig kans maakt tegen Lagarde. Hij krijgt vooral steun van Latijns-Amerikaanse landen. Brazilië, de belangrijkste economie op het continent, heeft zich nog niet voor Carstens uitgesproken. (AP, Reuters)