Kredietbeoordelaar verwacht faillissement Griekenland

Protesters raise arms in front of the Greek parliament during a rally against austerity economic measures and corruption in Athens' Constitution (Syntagma) square June 5, 2011. The protest, on its twelfth day, was organized through a Facebook group called "The Indignant". REUTERS/Pascal Rossignol (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS CIVIL UNREST) Demonstraties tegen de forse bezuinigingen vorige week voor het parlementsgebouw in Athene. Foto Reuters/Pascal Rossignol

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft vandaag de kredietwaardigheid van Griekenland verder verlaagd. Volgens S&P gaat het land tot 2013 waarschijnlijk ten minste een keer failliet als gevolg van de enorme schuldenlast.

S&P verwacht niet dat Griekenland voldoende obligaties zal kunnen uitgeven om de uitgaven in 2012 te dekken. De verlaging, van B naar CCC, ‘weerspiegelt onze visie dat er een significant hogere kans is op een of meer faillissementen’, aldus S&P. Hoewel Griekenland probeert de gapende begrotingstekorten aan te pakken, is het vooruitzicht negatief.

Volgens financieel redacteur van NRC Handelsblad Melle Garschagen waarschuwt Standard & Poor’s dat herstructurering tot negatieve kredietwaardering leidt.

“Oude leningen omruilen voor nieuwe leningen, waarbij banken bij moeten springen zoals bijvoorbeeld Duitsland graag wil, wordt door S&P gezien als contractbreuk. S&P beoordeelt langlopende schulden als onkredietwaardig als deze in plaats van afbetaald te worden op een bepaald tijdstip, ingeruild worden voor een nieuwe lening. S&P spreekt dan ook van een ‘selective default’ voor dit type obligatie. Dit ondersteunt de opstelling van de Europese Centrale Bank, die niets ziet in omruilen van schuld voor nieuwe schuld. In dat scenario zou de schuldenaar, Griekenland, ervoor kiezen sommige verplichtingen niet na te komen, terwijl andere schulden wel voldaan worden.”

De nieuwe verlaging door S&P komt enkele dagen nadat de socialistische regering van Griekenland een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen bekendmaakte. Met de bezuinigingen hoopt de regering zo’n 28 miljard euro te besparen. Daarnaast gaat de regering staatsbedrijven privatiseren, wat een kleine vijftig miljard euro moet opleveren. Griekenland heeft vanochtend nog tegen hoge rente voor 1,62 miljard aan obligaties uitgegeven.

Volgens de Griekse regering wordt geen rekening gehouden met pogingen van kredietverleners van Griekenland het financieringstekort te dichten. “Het gaat voorbij aan de intensieve onderhandelingen met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds om een levensvatbare oplossing te vinden”, aldus Athene.

Morgen komen de ministers van Financiën uit de eurozone bijeen om in Brussel te praten over kredietverlening aan Griekenland om het gebrek aan geld dat het land kan ophalen op de kapitaalmarkt op te vangen.

    • Bart Hinke