Kortkolom buitenland

Proces in Tunesië tegen oud-president Ben Ali

Tunis. Komende maandag begint in Tunis het proces bij verstek tegen oud-president Zine al-Abidine Ben Ali, die in januari met zijn vrouw naar Saoedi-Arabië is gevlucht. Premier Beji Caid Sebsi vertelde in een interview met Al-Jazeera dat er 90 onderzoeken lopen tegen Ben Ali en zijn entourage. Twee hoofddossiers gaan over de ontdekking van wapens en drugs in het presidentiële paleis in Carthago, en de vondst van 27 miljoen dollar in contacten in een paleis van Ben Ali in Sidi Bou Saïd, een voorstad van Tunis. Andere onderzoeken gaan over moord, machtsmisbruik, witwassen van illegaal verkregen geld, clandestiene handel in archeologische voorwerpen, en samenzwering tegen de staat. (AFP, Reuters)

Politie maakt einde aan rellen in Zuid-China

Peking. De Chinese oproerpolitie heeft vanmorgen ogenschijnlijk een einde gemaakt aan de rellen in de Zuid-Chinese provincie Guangdong. In die provincie, waar de grootste fabrieken ter wereld staan, braken afgelopen vrijdag felle protesten uit onder arbeidsmigranten, die zich gediscrimineerd voelen. Aanleiding was de vermeende mishandeling van een zwangere vrouw tijdens een politieactie tegen straatverkopers. Betogers staken daarop regeringsgebouwen in brand en vernielden politieauto’s. De politie reageerde met traangas en arresteerde 25 mensen. Vanochtend leek de rust hersteld. In Binnen-Mongolië waren vorige week ook grote straatprotesten. (AP)

Hongerstaker in Iraanse cel overlijdt

Teheran. In een gevangenis in Iran is zondag Reza Hoda Saber overleden, een journalist en activist die in hongerstaking was gegaan uit protest tegen de dood van een lid van de oppositie. Hij was zijn protestactie begonnen nadat op 1 juni Haleh Sahabi was doodgeschoten, lid van een belangrijke actiegroep die meer rechten voor vrouwen eist. Hongerstaker Hoda Saber, lid van de Nationalistische Religieuze Conventie, was vorig jaar tot tien jaar cel veroordeeld omdat hij betrokken was bij de oprichting van wat volgens de Iraanse autoriteiten „een illegale burgerorganisatie” is. (Reuters)

Aanval op Gay Pride Parade in Split

Zagreb. Enkele duizenden conservatieve extremisten hebben zaterdag in de Kroatische stad Split deelnemers aan een Gay Pride Parade bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk. Daarbij vielen tientallen gewonden. Zeker honderd nationalistische extremisten werden gearresteerd. Deze incidenten kwamen een dag nadat de Europese Commissie het groene licht had gegeven voor toetreding van Kroatië tot de Europese Unie. De lokale katholieke kerk, erg invloedrijk in de veel opzichten traditionele Kroatische samenleving, heeft homoseksualiteit omschreven als „een handicap”. (AFP)

Cyberaanval op website van Spaanse politie

Madrid. De site van de Spaanse politie (www.policia.es) is zondag enige tijd onbereikbaar geweest na een cyberaanval. De zogeheten DDoS-aanval, waarbij een website neergehaald wordt door een ongebruikelijk groot aantal bezoeken te genereren, volgde op de arrestatie vrijdag van leden van het internationale hackerscollectief Anonymous. Bij arrestaties in Barcelona, Valencia en Almería werden toen drie veronderstelde hackers opgepakt. Zij zouden betrokken zijn geweest bij recente cyberaanvallen op elektronicaconcern Sony, Spaanse banken en bedrijven die zich kritisch opstellen jegens klokkenluiderssite WikiLeaks. Anonymous eiste de aanval op de politiesite via een communiqué op. De politie zelf wilde niet bevestigen wie er achter zat. (NRC)