Kortkolom binnenland

Utrecht zet namen bij tentamencijfers

Utrecht. De Universiteit Utrecht gaat de namen van studenten bij de tentamencijfers weergeven. Op veel universiteiten worden alleen de studentnummers getoond om studenten niet aan de schandpaal te nagelen. Maar volgens de Utrechtse rector magnificus Bert van der Zwaan kunnen slecht presterende studenten zo wegduiken in de anonimiteit. De nieuwe aanpak moet studenten beter voorbereiden op een ‘competitieve en internationale’ arbeidsmarkt. Daar kunnen ze zich volgens Van der Zwaan ook niet achter een nummer verschuilen. De cijferlijsten zijn alleen zichtbaar voor studenten met dezelfde studie. Bij de studie diergeneeskunde is hier de afgelopen twee jaar een proef mee gehouden. De resultaten zijn daar met 0,8 punt gestegen. De rector benadrukt dat dit ook een andere oorzaak kan hebben.

(Novum)

Automobilist rijdt in op twee vrouwen

Middelburg. Een automobilist is gistermiddag in Middelburg op twee vrouwen ingereden die op straat stonden te praten en naar zijn mening niet snel genoeg opzij gingen. De vrouwen kwamen met de schrik vrij. Ze stonden de automobilist in de weg omdat zij opzij waren gegaan voor een naderende auto. Toen de automobilist daarop toeterde, zeiden de vrouwen dat ze al bezig waren aan de kant te gaan. De man reed vervolgens achteruit om met volle vaart op de vrouwen in te rijden. Zij konden aan de kant springen, maar hij sleurde de fiets van een van hen mee. Een getuige noteerde het kenteken van de auto. Daardoor kon de politie later een 44-jarige man aanhouden. Hij is nog niet verhoord. Waarom hij door het lint ging, is dan ook nog niet bekend. Er is aangifte tegen hem gedaan van poging tot moord. (Novum)

Vertragingen op spoor door koperdiefstal

Rotterdam. Koperdiefstallen hebben vandaag voor problemen op het spoor gezorgd. Treinreizigers moesten op het traject tussen Diemen-Zuid en Duivendrecht rekening houden met vertraging. Ook tussen Breda en Roosendaal zouden minder treinen rijden. Spoorbeheerder Prorail meldde dat reizigers tussen Diemen-Zuid en Duivendrecht rekening moesten houden met een vertraging van vijftien tot dertig minuten. Volgens een woordvoerder hebben dieven een ravage aangericht door op veel plekken koper los te knippen. Herstel van de schade zou tot ver in de middag duren. (Novum)