Kort nieuws Economie

Honda verwacht 63 procent minder winst

Tokyo. Honda verwacht het komende jaar 63,5 procent minder winst te boeken dan verwacht door de effecten van de aardbeving en tsunami. Dat heeft de Japanse autoproducent vandaag bekendgemaakt. In plaats van de eerder verwachte 4,6 miljard euro winst over 2011 rekent het bedrijf het komende jaar op een winst van slechts 1,68 miljard. Volgens Honda zijn de gevolgen van de aardbeving en daaropvolgende nucleaire ramp in maart van dit jaar groot. Door tekorten aan onderdelen zal de verkoop van auto’s veel lager uitvallen dan verwacht. Aan het einde van deze maand kan de productie in Japan weer op het oude niveau liggen, maar buiten Japan zullen de effecten van de ramp nog tot augustus of september voelbaar zijn. Honda verwacht een productieterugval van 3 procent tot 3,3 miljoen auto’s. Vorig jaar verkocht Honda wereldwijd meer dan 3,5 miljoen voertuigen. Eerder deed ook concurrent Toyota een winstwaarschuwing. (AP)

Apple betaalt Nokia voor Finse patenten

Rotterdam. Technologiereus Apple betaalt Nokia een grote som geld voor het gebruik van technologieën waar het Finse bedrijf patent op heeft. Met de schikking komt een einde aan een jarenlang getouwtrek tussen de twee bedrijven. De hoogte van het bedrag dat Apple betaalt, is niet bekendgemaakt. De patenten hebben betrekking op aanraakschermen, schermverlichting en draadloze dataverbindingen via wifi en 3G. De schikking komt voor Nokia op een goed moment. „Dit heeft een positieve impact op onze kwartaalcijfers”, laat een woordvoerder van Nokia weten. De telefoongigant heeft zijn kwartaalcijfers naar boven bijgesteld. (Novum)

Belgische fiscus geeft gegevens spaarders vrij

Rotterdam. België heeft de bankgegevens van ruim 50.000 Nederlanders doorgespeeld aan de Nederlandse fiscus. Dat meldt de Belgische krant De Tijd dinsdag. De Nederlanders hebben een rekening bij een Belgische bank en ontvangen daar rente. Volgens de krant zijn in totaal de bankgegevens van 250.000 Europeanen vrijgegeven, van wie de meesten klant zijn bij BNP Paribas Fortis, ING, Dexia en KBC. Zo’n 100.000 rekeninghouders komen uit Frankrijk. Een woordvoerder van Financiën bevestigt dat België de gegevens doorspeelt. België hield tot voor kort de bankgegevens van Europese rekeninghouders geheim, in tegenstelling tot veel andere lidstaten. Per 1 januari vorig jaar geeft België ook de bankgegevens zelf vrij. (Dow Jones)