Kort nieuws

EHEC-sterftecijfer stijgt naar 36

Rotterdam. - De EHEC-bacterie in kiemgroenten heeft gisteren een 36ste leven geëist. Een oudere vrouw in Hamburg is overleden aan de gevolgen van een besmetting. Sinds het begin van de epidemie zijn in Duitsland al 35 mensen gestorven. In Zweden viel één dode. Het aantal nieuwe besmettingen neemt af, zegt het Duitse nationale gezondheidscentrum. Tot nu toe zijn 3228 mensen ziek geworden. De Europese Unie meldde dit weekend dat de situatie onder controle is. (NRC)

Al-Qaedaleider vermoord in Somalië

Rotterdam. - Volgens verschillende Keniase media zou Fazul Abdullah Mohammed, de veronderstelde leider van de Oost-Afrikaanse tak van Al-Qaeda, omgekomen zijn in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. De media melden dat hij afgelopen woensdag vermoord zou zijn. Mohammed wordt er door de VS van verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Dar es Salaam (Tanzania) en Nairobi (Kenia) in 1998, waarbij 224 mensen omkwamen. Hij staat op de FBI-lijst met meest gezochte terroristen.(Reuters)

Miljardendonatie voor vaccins

Rotterdam. - Op een donorconferentie in Londen is vier miljard euro beloofd voor vaccins die miljoenen kinderen moeten beschermen tegen ziektes als mazelen, gele koorts en longontsteking. De Britse premier David Cameron kondigde aan dat het Verenigd Koninkrijk tot 2015 1,3 miljard euro zal doneren. De Bill & Melinda Gates Foundation geeft meer dan een miljard euro aan het goede doel. Volgens de organisatie achter de conferentie kunnen daarmee 250 miljoen kinderen vóór 2015 worden ingeënt. (AP)