Koning bekogeld na belofte van hervorming

In een concessie aan betogers die meer democratie eisen heeft koning Abdallah II van Jordanië zondag in vage termen politieke hervormingen beloofd. Bij zijn bezoek aan de stad Tafileh, de volgende dag, werd de stoet auto’s bekogeld met lege flessen en stenen.

Sinds januari wordt in Jordanië met enige regelmaat gedemonstreerd voor politieke en economische hervormingen en tegen corruptie. Deze betogingen zijn veel kleiner van schaal dan in bijvoorbeeld Egypte of Syrië, ook al omdat de machtige koning in brede kring wordt gerespecteerd als een bindende factor.

Maar veel Jordaniërs vinden dat hun land democratischer moet worden. In een toespraak op tv beloofde koning Abdallah, die twaalf jaar geleden de troon besteeg, dat in de toekomst regeringen zullen worden gevormd op basis van een parlementaire meerderheid. Een commissie voor nationale dialoog zou hiervoor voorstellen moeten doen.

Het zou een breuk betekenen met de gewoonte dat de koning de premier aanwijst. Eerder heeft Abdallah de 33 kleinere partijen opgeroepen om drie grote blokken te vormen. Hij gaf zondag geen tijdschema voor de veranderingen die hij schetste.

Op een werkbezoek van de koning maandag aan Tafileh, bijna 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Amman, werd de stoet auto’s door een groep van ongeveer zestig personen bekogeld met lege flessen en stenen, zo hebben verschillende bronnen bevestigd. Daarbij zijn verscheidene politieagenten gewond geraakt. Officiële woordvoerders zeggen dat enthousiaste mensen in hun verlangen om de koning de hand te schudden, begonnen te duwen en trekken. Het bewind in Amman is er veel aan gelegen om vergelijkingen met de onrust in andere Arabische landen te voorkomen. (AFP, AP)