Kinderen Fukushima krijgen stralingsmeter

Een demonstratie tegen kernenergie afgelopen weekend in Tokio. Foto AFP / Toru Yamanak

Kinderen tussen de 4 en 15 jaar in de Japanse stad Fukushima, zo’n zestig kilometer van de door de tsunami beschadigde kerncentrale, krijgen stralingsmeters. De maatregel is bedoeld om ouders gerust te stellen.

In totaal krijgen zo’n 34.000 kinderen in september een stralingsmeter. Volgens een woordvoerder van de stad zijn veel inwoners bezorgd over het stralingsniveau, hoewel het niveau niet gevaarlijk zou zijn. Stralingsexperts zeggen dat kinderen meer risico lopen op genetische afwijkingen en kanker.

De stad Fukushima ligt buiten het gebied met een straal van 20 kilometer rondom de kerncentrale dat werd geëvacueerd na de aardbeving en tsunami.

Vorige week kondigde de stad Date, die net buiten de verboden zone rond de kerncentrale ligt, aan stralingsmeters uit te delen aan 8000 scholieren en studenten.

Greenpeace riep vorige week de Japanse regering op om de kinderen en zwangere vrouwen in de stad te evacueren. Volgens Greenpeace zitten er ook radioactieve deeltjes in stof, water en voedsel.

    • David Haakman