Kamer vreest meer schadeclaims bij vertraging afschaffing strippenkaart

De ingang van het metrostation bij het Centraal Station in Rotterdam. Foto NRC / Bas Czerwinski

Een meerderheid in de Tweede Kamer is bang dat als de afschaffing van de strippenkaart in zes provincies vertraging oploopt, zij een vergoeding eisen voor de extra kosten die zij maken.

Vorige week diende de provincie Zuid-Holland een schadeclaim in, nadat in januari het afschaffen van de strippenkaart werd uitgesteld. Dat gebeurde omdat er twijfels waren over de beveiliging van de kaart, die makkelijk te kraken zou zijn. Hierdoor moesten weer strippenkaarten worden aangeschaft en moesten beide systemen langer in de lucht worden gehouden. Uiteindelijk stapte Zuid-Holland op 19 mei definitief over op de OV-chipkaart. De extra kosten bedroegen circa zeven ton, en dat wil de provincie nu verhalen op het rijk.

De Kamerfracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vrezen dat vertraging voor nieuwe claims zal zorgen. Zij willen daarom dat minister Schultz haar plannen snel doorzet.

In de Kamer ondervindt de OV-chipkaart veel tegenstand. De PVV en de SP zijn pertinent tegen de invoering van het betaalmiddel. De PvdA en GroenLinks hebben ieder een lijst met aanvullende wensen, waaronder de mogelijkheid van korting voor kinderen en ouderen. Schultz heeft toegezegd naar deze eisen te kijken en zal zo spoedig mogelijk de Kamer informeren over de mogelijkheden, meldt persbureau Novum.

    • Hans Klis