Kamer vergroot druk op De Jager

Minister De Jager (Financiën, CDA) mag alleen instemmen met nieuwe Europese noodsteun voor Griekenland als ook de financiële sector een substantiële financiële bijdrage levert. Deze eis heeft de PvdA vanochtend gesteld in een debat over de Griekse crisis.

In de Tweede Kamer is steun van de PvdA cruciaal voor een meerderheid, omdat PVV, SP en ChristenUnie de financiële hulp aan Griekenland willen staken. Als Nederland zijn steun zou intrekken, zou dat grote gevolgen kunnen hebben omdat voor deze operatie unanimiteit in Brussel vereist is.

VVD, CDA, GroenLinks en D66 steunen extra hulp aan Griekenland, maar zij hebben niet genoeg stemmen voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

PvdA’er Ronald Plasterk eiste vanmorgen van De Jager een eerlijk verhaal. „Hij moet ophouden met het sprookje dat alle banken al hun schulden terug zullen krijgen.” Bij een herstructurering zal een deel van de schulden niet worden terugbetaald. Plasterk: „De Jager moet eerlijk zeggen dat een keer verlies moet worden genomen door de geldschieters.”

De Europese ministers van Financiën zouden zich later vandaag buigen over nieuwe steun voor Griekenland. Voordat minister De Jager akkoord gaat met nieuwe steun, wil Plasterk dat de bewindsman terugkomt naar de Kamer om toestemming te krijgen.

Vanochtend was nog onduidelijk hoe het steunpakket voor Griekenland eruit zou gaan zien.

Als De Jager openlijk aan een sanering van de schulden zou toegeven, kan dat door de markten worden opgevat als signaal om de Griekse positie verder aan te vallen. De Jager waarschuwt in een brief die hij gisteren aan de Kamer stuurde dat het afhankelijk maken van Nederlandse steun van herstructurering al snel zal uitmonden in een wanordelijke vorm van faillissement.

Volgens minister De Jager (Financiën, CDA) kan de Nederlandse politiek nu uit drie smaken kiezen. De eerste optie is dat er niet meer geld extra geleend wordt aan Griekenland waardoor de Europese lidstaat in een „wanordelijke default” terechtkomt: schulden worden niet meer afbetaald en Griekse banken gaan failliet. De kans is volgens de minister groot dat de onrust overslaat naar andere landen. De Jager voorspelt een „ernstige bedreiging voor de financiële stabiliteit van het eurogebied.”

De tweede keuze is om wel aanvullende leningen te verstrekken, maar onder de voorwaarde dat „de private sector substantieel bijdraagt”. Beleggers in Griekse staatsleningen – voornamelijk banken en pensioenfondsen – zouden er mee moeten instemmen dat de obligaties die zij bezitten in looptijd worden verlengd.

De Jager houdt in tegenstelling tot de PvdA echter ook serieus een derde mogelijkheid open: de optie om zonder aanvullende voorwaarden toch extra geld aan Griekenland te lenen. Dit zou er in resulteren dat de nieuwe noodhulp nog groter wordt en dat de risico’s van banken en pensioenfondsen de komende jaren „sterk” zullen dalen terwijl die voor de belastingbetalers „flink” zullen toenemen.