Kabinet moet alternatieven pgb-plannen bekijken

Een Kamermeerderheid heeft het kabinet de opdracht gegeven om samen met de belangenvereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) te kijken naar alternatieven voor de bezuinigingen hierop.

Het kabinet besloot in mei dat een groot deel van de mensen het pgb, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen, kwijtraakt.

Alleen mensen die anders naar een verpleeghuis zouden moeten, houden straks een pgb. Hierdoor kunnen zij thuis blijven wonen. Dat is ongeveer tien procent van de mensen ongeveer honderddertigduizend mensen die nu een pgb hebben, meldt persbureau Novum. Hun budget stijgt wel met vijf procent en wordt wettelijk verankerd.

Vorige week moest minister-president Mark Rutte zich in de Kamer verantwoorden voor de plannen.

‘Bezuinigingen treffen meest kwetsbare mensen’

De belangenvereniging Per Saldo spreekt zich uit tegen de bezuinigingen op het pgb. “Het pgb bestaat meer dan vijftien jaar en is voor mensen met een beperking, die zelf de regie over hun leven willen behouden, onmisbaar”. Per Saldo heeft alternatieven bedacht voor de omvangrijke maatregelen ten aanzien van het pgb.

De bezuinigingen op het pgb zullen hard aankomen, vertelde NRC-zorgredacteur Antoinette Reerink al eerder over de plannen van het kabinet:

“De bezuinigingen zullen bij veel mensen hard aankomen. De patiënten zullen het snel gaan merken. Vooral mensen die langdurig ziek of gehandicapt zijn krijgen te maken met een opeenstapeling van meerdere bezuinigingen. Zij krijgen straks geen pgb meer om zelf zorg in te kopen, zij zullen meer zelf moeten gaan betalen voor psychische bijstand. De meest kwetsbare mensen in de samenleving maken het meest gebruik van overheidsvoorzieningen waarop nu bezuinigd wordt.”

    • Hans Klis