Inholland wil geld terug van ex-bestuur

Inholland gaat proberen 360.000 euro terug te vorderen op vier voormalige bestuurders, die dit bedrag ten onrechte hebben gedeclareerd. Dat laat de hogeschool weten in een reactie op een vrijdag verschenen rapport van de onderwijsinspectie.

In de periode 2006-2010 is door het bestuur van Inholland bijna negen ton verkwist, waarvan 360.00 euro opging aan „ondoelmatige uitgaven voor arbeidsvoorwaarden en faciliteiten van het college van bestuur”, aldus de inspectie.

Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) liet vrijdag weten dat hij de 900.000 euro gaat inhouden op de bekostiging van Inholland. Hij adviseerde de school de ten onrechte gedeclareerde onkosten te verhalen op de oud-leden van het bestuur. „Inholland accepteert de consequenties die voortvloeien uit de bevindingen van de Inspectie”, zegt een woordvoerder van de hogeschool. „We bekijken op welke manier het onrechtmatig bestede gedeelte teruggevorderd kan worden.” Inholland wint nu juridisch advies in.

Om de hele sector te doordringen van het belang van soberheid, kondigde Zijlstra vrijdag aan dat volgend jaar de declaraties van alle bestuurders in het hoger onderwijs openbaar zullen worden. Voor zover dat nog niet het geval is, moeten alle instellingen voor hoger onderwijs met ingang van 2012 over een declaratiereglement beschikken.

Bij Inholland zal het meeste moeten worden terugbetaald door Jos Elbers, collegevoorzitter tot september 2007, en vicevoorzitter Lein Labruyère. De laatste ontving ten onrechte eenmalig 65.000 euro en liet zijn chauffeur te vaak rijden. Elbers werd betaald voor advieswerk dat hij zou doen na zijn vertrek als collegevoorzitter, maar hij heeft Inholland nooit van advies gediend. Beide bestuurders hadden ook voor duizenden euro’s aan accessoires in hun auto’s laten bouwen.

Jos Elbers wil alleen schriftelijk reageren op de bevindingen van de inspectie. Hij laat weten dat „de besluiten ten aanzien van mijn beloning, de lease van de auto en pensioenregeling zijn genomen door de raad van toezicht”.