'Ik wil in Tokio graag de radioactiviteit meten'

‘Ik wil in Tokio graag de radioactiviteit meten’. Warming up met turner Jeffrey Wammes. Foto Bas Czerwinski Jeffrey Wammes performs during the men's qualifying session for the World Gymnastics Championships in Rotterdam, Netherlands, Monday Oct. 18, 2010. (Bas Czerwinski) Czerwinski, Bas

Naam: Jeffrey WammesLeeftijd: 24Sport: Turnen

Prestaties: Drievoudig Nederlands kampioen meerkamp en meervoudige medaillewinnaar bij World Cups.

Heb je je goed voorbereid op de Nederlandse kampioenschappen?

„Eerlijk gezegd weet ik nog niet of ik meedoe. Dat beslis ik pas eind deze week na overleg met mijn trainer Bram van Bokhoven.”

Vanwaar die twijfel?

„Ik zit middenin een trainingsopbouw. Eigenlijk passen de NK daar niet in. Dat heeft te maken met mijn voorbereiding op de wereldkampioenschappen in oktober in Tokio. Daar kan ik me kwalificeren voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen.”

Hoe hoog is de kans op deelname?

„Minder dan vijftig procent.”

Draait alles om plaatsing voor de Olympische Spelen?

„Ja. Daar wil ik bij zijn en daar wil ik een medaille halen. Dat vind ik nog belangrijker dan een medaille op de WK. Om me te plaatsen moet ik bij de eerste drie eindigen op een toestel. Dat is pittig. Ik denk meer kans te maken op het extra kwalificatietoernooi in januari in Londen. Er is ook een mogelijkheid om de Spelen met een ploeg via de landenwedstrijd te halen. Maar dat wordt lastig. Dan moeten we bij de WK in Tokio bij de eerste acht eindigen of in Londen een van de vier resterende plaatsen veroveren. Maar dan moet iedereen een perfecte score turnen.”

Je miste de Spelen van Peking. Heb je die teleurstelling al verwerkt?

Lachend: „Alleen als ik dit keer wel mag gaan.”

En daarna stoppen?

„Nee hoor. Ik denk dat ik nog wat jaartjes doorga. Het gaat goed en ik vind het nog veel te leuk. Ik ga door tot ik er geen zin meer in heb of mijn lichaam protesteert.”

Je doet al jaren aan alle grote wedstrijden mee. Waarom is plaatsing voor de Spelen zo moeilijk?

„Elke twee jaar komen er weer nieuwe sterke turners bij. Daar is niet tegenop te boksen. Bijvoorbeeld Engeland heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld.”

Hoe zit dat dan in Nederland. Maken jullie minder progressie?

„Ja. Dat heeft met de begeleiding te maken. Bij de concurrenten zijn veel meer trainers. Eén op drie of vier turners. Dat is bij ons ondenkbaar. Ik ben al blij dat Van Bokhoven ons fulltime ter beschikking staat. Zo nu en dan komt onze Japanse coach Sadao Hamada over. Maar hij is er speciaal voor de ploeg en dan moet hij de aandacht over twaalf turners verdelen. Meer persoonlijke begeleiding zou ideaal zijn. Maar helaas is dat in Nederland onmogelijk.”

Wat vind je ervan dat je voor de WK naar Japan moet?

„Daar ben ik niet blij mee. Van mij hadden de WK verplaatst mogen worden. Ik ga er maar vanuit dat er in oktober geen stralingsgevaar meer is in Tokio. Anders zouden ze ons toch niet sturen? Ik heb de trainer wel gevraagd of we niet een apparaat kunnen meenemen om de radioactiviteit te meten. Ter geruststelling.”

Maar hoe zit dat nu met de NK. Dat wordt afzeggen, niet?

„Dat zou zo maar kunnen.”

    • Henk Stouwdam