Holland Symfonia

Het balletorkest Holland Symfonia krijgt straks nog 3,5 miljoen euro in plaats van 10 miljoen euro. Het moet krimpen tot een „kernensemble”. Voor grote producties moeten Het Nationale Ballet en het Nederlands Danstheater straks uit eigen middelen de extra freelance-musici betalen.

„Misschien meer nog dan het geld is de kwaliteit van de begeleiding reden tot zorg,” zegt Stijn Schoonderwoerd, zakelijk directeur van HNB, „Tsjaikovsky of Stravinsky spelen leer je op het podium, niet in de bak.”Met het voorgestelde budget zijn de concerttaken die Holland Symfonia nu nog vervult in het concertgebouw van Haarlem straks verleden tijd: die moeten worden overgenomen door het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Orkestdirecteur Stan Paardekooper: „Holland Symfonia wil vooral strijden voor zijn educatieve activiteiten. Laat ons daarvoor, en voor onze balletbegeleidingstaak, 6 miljoen subsidie behouden. Dan leveren we overigens alsnog veertig procent in.”