Hevige rellen in China

Betogers in de stad Xintang staken regeringsgebouwen in brand.

In de Zuid-Chinese provincie Guangdong, waar de grootste fabrieken ter wereld staan, zijn sinds vrijdag hevige rellen na de mishandeling van een zwangere vrouw. Betogers staken regeringsgebouwen in brand en vernielden politieauto’s.

Het geweld in de stad Xintang brak uit op vrijdagavond nadat een zwangere vrouw hardhandig tegen de grond werd gewerkt door de politie tijdens een actie tegen straatverkopers. Zulke situaties komen vaker voor en omstanders kiezen meestal de kant van de verkopers en beschuldigen de politie van geweldmisbruik.

Dit keer verzamelde zich snel een grote menigte, die het verkeer blokkeerde en regeringsgebouwen aanviel, aldus persbureau Xinhua. De politie reageerde met traangas en arresteerde 25 mensen die de onrust zouden hebben aangewakkerd.

Hoewel gewelddadige protesten in China vaker voorkomen, waren de afgelopen weken wel erg turbulent. In Mongolië vonden vorige maand de grootste straatprotesten in twee decennia plaats. En vorige week vielen betogers regeringsgebouwen aan in de Centraal-Chinese stad Lichuan. De aanleiding was de dood van een lokaal raadslid dat in hechtenis door de politie zou zijn doodgeslagen.

Hoewel de aanleiding voor de protesten verschilt, komen ze meestal voort uit woede over sociale ongelijkheid, corruptie en machtsmisbruik. De Chinese autoriteiten reageren nerveus op de onrust, helemaal na de opstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In de afgelopen maanden zijn honderden critici van de regering ondervraagd, gearresteerd of simpelweg verdwenen. (AP, Reuters)