Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt (Dendermonde, 1953) was van 1999 tot 2008 premier van België. Sinds 2009 is hij fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) in het Europees Parlement.

„Verhofstadt zal bij Zomergasten de opkomst van nationalisme in Europa centraal stellen”, vertelt zijn woordvoerder. Verhofstadt is onderweg naar Parijs en kan niet aan de telefoon komen. „De stelling van Verhofstadt is dat nationalisme geen uitkomst kan bieden voor de problemen waar wij ons voor gesteld zien. De oplossing ligt in Europese samenwerking.” Een pro-Europese uitzending dus? „Inderdaad! Je kon het zien bij de klimaattop in Kopenhagen: China, India, Brazilië, Zuid-Afrika en Rusland hadden een deal gesloten. Merkel stond buiten te wachten. Als we in zo’n situatie denken dat we als ‘Nederland’ of ‘België’ ook maar iets in de melk te brokkelen hebben, zitten we er behoorlijk naast.”

Verhofstadt kijkt „bitter weinig tv”, weet zijn woordvoerder. „Hij heeft Man bijt hond genoemd als een programma dat hij graag ziet. Het is goed gemaakt en het laat gewone mensen aan het woord op een niet-uitlacherige manier.” Bedoelt Verhofstadt de Belgische of de Nederlandse versie van Man bijt hond? De woordvoerder lacht. „De Belgische, neem ik aan. Dat is het origineel.”

Uitzending 28 augustus