Google: zoeken met spraakbesturing en plaatjes

Google verbetert zijn zoekfunctie door spraakbesturing en het zoeken met behulp van een plaatje toe te voegen aan de browser op desktop.

Kijk niet raar op als je collega’s straks hun pc iets toefluisteren: Google, de meest gebruikte zoekmachine, gaat spraakbesturing invoeren op elke computer of laptop.  Vanmiddag maakte Google verbeteringen aan zijn zoektechnologie bekend. Een van de opvallendste vernieuwingen is het microfoon-icoontje dat naast de zoekknop verschijnt. Zodra je daarop klikt, kun je zoekterm inspreken.

Google had de spraakherkenning al eerder ingebouwd in het Android besturingssysteem voor mobiele telefoons en verschillende applicaties voor de iPhone. Vooral in Google Maps werkt het handig als je een bestemming in moet voeren om naar toe te navigeren. Op mobiele telefoons wordt de spraakdienst dan ook veel gebruikt, zegt Ahmet Singhal, verantwoordelijk voor Googles zoektechnologie. „Spraak is de meest menselijke manier van communicatie. Elke dag krijg we twee jaar aan gesproken woord binnen. Dat maakt de spraakherkenning ook accurater, omdat we  meer vergelijkingsmateriaal hebben.”

Googles zoekmachine heeft in Nederland een marktaandeel van meer dan 95 procent en verwerkt wereldwijd meer dan een miljard zoekopdrachten per dag.   De eerste tijd zal het zoeken met je stem alleen nog in het Engels kunnen op Google.com, maar  naar verloop van tijd wordt de functie ook uitgebreid naar andere landen en naar andere onderdelen van Google, zoals locaties ingeven op Google Maps of zoeken naar plaatjes.

Search by image

Het internetbedrijf presenteerde vandaag nog een andere manier van zoeken: je kunt een plaatje uploaden en dan herkent de Google database of  hetzelfde object ergens anders op het web ook te vinden is. Op die manier kunnen internetgebruikers snel achterhalen waar bijvoorbeeld een bekend gebouw staat, of even controleren waar die oude vakantiefoto’s ook al weer gemaakt zijn. Ook deze technologie is afkomstig uit de wereld van de mobiele browser: Google Goggles is al beschikbaar voor Android en iOS.

Volgens Ahmet Singhal  werkt het zoekmechanisme van Search by image met standaard  beeldherkenningstechnologie op basis van gebruikte kleuren en lijnen. Google weet dus niet wat er op de foto staat, maar wel of de plaatjes op elkaar lijken. „We kijken ook niet naar welke personen er op de foto staan”, zegt Singal, refererend aan concurrent Facebook dat tot ontzetting van Europese privacy-organisaties automatisch individuen herkent in foto’s van vrienden, zonder dat gebruikers daarom gevragad hebben.  „Het is mogelijk dat een afbeelding van een bekende persoonlijkheid in search by image  naar boven komt maar dat gebeurt geautomatiseerd. ” In theorie zou je de  beeldherkenning ook kunnen gebruiken om locaties terug te vinden in StreetView, de verzamelde foto’s van straatbeelden die Google overal ter wereld verzamelt. De Streetview-database wordt nog niet doorzocht „maar het is wel een goed idee”, aldus Singhal.

Previews

Andere vernieuwingen van Googles zoekmachine zijn Instant Previews, een voorvertoning van de sites uit de zoekresultaten aan de rechterkant van het scherm. Het zou volgens Singhal ruim 4 seconden per zoekopdracht kunnen schelen.

 

    • Marc Hijink