Gesprekken Fatah en Hamas over nieuwe premier uitgesteld

Caption: Senior Hamas leader Ismail Haniyeh (R) shakes hands with senior Fatah official Nabil Shaath during their meeting in Gaza City May 29, 2011. REUTERS/Ismail Zaydah (GAZA - Tags: POLITICS) Hams-leider Ismail Haniyeh (R) en Fatah-leider Nabil Shaath bij een ontmoeting in Gaza-stad, 29 mei. Foto: Reuters / Ismail Zaydah

Hamas en Fatah hebben vandaag de gesprekken in Kairo over een nieuwe Palestijnse premier voor twee weken uitgesteld.

Zondag ontstond er onenigheid tussen de twee partijen over de benoeming van de gematigde premier Salam Fayyad als leider van de overgangsregering door Fatah. Hamas verwierp deze benoeming. Fayyad heeft veel steun van de internationale gemeenschap, maar wordt mede daarom door Hamas gezien als stroman van het Westen. Elk hoofd van de regering moet worden gekozen door middel van consensus, niet door een van de beide partijen.

Het was de bedoeling dat Fatah, dat de leiding over de Jordaanoever heeft en Hamas, dat het bestuur over de Gazastrook voert, vandaag de samenstelling van het overgangskabinet zouden bespreken. Dit is onderdeel van een afspraak met Hamas om een Palestijns bestuur te vormen van onafhankelijke bewindslieden. Over de details van de deal zijn de twee partijen het echter al langere tijd oneens.

Volgens bemiddelaars van Hamas is vandaag in Kairo wel besloten dat Fayyad aftreedt. Fatah ontkent dit echter, meldt persbureau AP.

De VS, de EU en Israël beschouwen Hamas als een terroristische organisatie en weigeren ermee te onderhandelen. Westerse landen hebben al te kennen gegeven dat een nieuwe regering het geweld moet afzweren en Israël dient te erkennen, maar Hamas is daar niet toe bereid.

    • Hans Klis