Gebouwen storten in bij naschokken in Christchurch

Earthquake damaged homes stand at the edge of a cliff in the beachside Christchurch suburb of Sumner on June 14, 2011. Earthquake-weary Christchurch residents set about cleaning up after a series of powerful tremors, as aftershocks continued to rattle the New Zealand city. AFP PHOTO / NEIL SANDS Beschadigde huizen staan op de rand van een klif aan de zeekant van Christchurch. Foto AFP / Neil Sands

In het Nieuw-Zeelandse Christchurch zijn alsnog enkele gebouwen ingestort bij naschokken. Gisteren werd de stad getroffen door twee zware aardbevingen, waarbij één persoon om het leven kwam. De sterkste van de schokken had een kracht van 6.0.

Tienduizenden kwamen zonder stroom te zitten in de stad, terwijl het winter is in Nieuw-Zeeland en de temperatuur ‘s nachts onder nul zakt. Vandaag zijn nog zo’n 7.000 huishoudens verstoken van stroom. Er is ook gebrek aan water, en de bevolking wordt aangeraden hun water te koken.

Beschadigde huizen staan op de rand van een klif aan de zeekant van Christchurch. Foto AFP / Neil SandsBeschadigde huizen staan op de rand van een klif aan de zeekant van Christchurch. Foto AFP / Neil Sands

Heel Christchurch sloeg op de vlucht toen een aardbeving met een sterkte van 5,2 de stad trof tijdens de lunch. Iets meer dan een uur later, werd een beving met een kracht van 6,0 waargenomen. Bij de bevingen vielen meer dan veertig gewonden en één dode, een oudere bewoner van een verzorgingstehuis, meldt persbureau AP.

De stad werd in februari ook al getroffen door een aardbeving (fotoserie). Bij de beving, die een kracht had van 6,3 op de schaal van Richter, kwamen 181 mensen om het leven. Sindsdien is de stad opgeschrikt door duizenden naschokken.

    • Peter van der Ploeg