Franse parlement stemt tegen homohuwelijk - ‘symbooldossier’

Caption: (FILES) A file picture taken on June 05, 2004 at the city hall of Begles, southwestern France, shows Stephane Chapin (L) and Bertrand Charpentier (R) kissing after their marriage, the first France's gay wedding, a court decision ruled definitively illegal in 2007. French parlimentaries will vote on June 15, 2011 at France's National Assembly on a bill project presented by French opposition parties to allow same-sex wedding. AFP PHOTO MICHEL GANGNE
Caption: (FILES) A file picture taken on June 05, 2004 at the city hall of Begles, southwestern France, shows Stephane Chapin (L) and Bertrand Charpentier (R) kissing after their marriage, the first France's gay wedding, a court decision ruled definitively illegal in 2007. French parlimentaries will vote on June 15, 2011 at France's National Assembly on a bill project presented by French opposition parties to allow same-sex wedding. AFP PHOTO MICHEL GANGNE Het eerste Franse homohuwelijk werd op 5 juni 2004 voltrokken. In 2007 werd dat weer afgeschaft . Foto: AFP / Michel Gange

Het Franse parlement heeft vandaag een voorstel voor de legalisering van het homohuwelijk verworpen. In de Nationale Assemblee stemden 293 parlementariërs tegen en 222 voor de wet.

Het verzet tegen het wetsvoorstel kwam vanuit de conservatieve regeringspartij van president Sarkozy, de UMP. Volgens Michel Dieffenbacher, parlementslid voor de UMP, moet Frankrijk “niet toegeven aan rages”. Hij benadrukte dat zijn partij tegen homofobie is, maar dat de UMP niet het “collectieve beeld en de functie” wil veranderen van het huwelijk dat “een instituut is dat de zwakkeren beschermt, in de eerste plaats vrouwen”.

‘UMP schuift naar rechts vanwege verkiezingen’

Volgens NRC-correspondent Dirk Vandenberghe wordt de opvatting van Dieffenbacher niet gedeeld binnen het UMP, die naast een conservatieve ook een liberale stroming kent.

“Dit voorstel komt uit de koker van de Socialistische Partij. Dat het UMP tegenstemt ligt in de lijn der verwachtingen. Er spelen allerlei dingen mee, zoals de conservatieve stroming binnen de partij en het feit dat er volgend jaar verkiezingen aankomen. Door iets naar rechts te verschuiven, kan de UMP stemmen winnen van het Front National, dat tegen het homohuwelijk is. Maar binnen de UMP is er ook een liberale stroming. Dieffenbacher is een backbencher in het parlement, iemand die nu eens een keer van zich laat horen.”

De Socialisten en andere linkse partijen stemden voor de legalisering van het homohuwelijk. Voorstanders vinden dat Frankrijk het voorbeeld landen als Nederland en Spanje, die het huwelijk tussen mensen van het zelfde geslacht toestaan, moet volgen. Socialist Patrick Bloche verklaarde tegenover persbureau AFP dat het wetsvoorstel dient om “dicriminatie te doorbreken” en dat het hier alleen het huwelijk betrof, niet de kwestie van homo-ouderschap.

Eerder dit jaar oordeelde het Franse hooggerechtshof nog dat wetten die het homohuwelijk verbieden niet tegen de grondwet indruisen.

‘De Fransen zijn geen rabiate homohaters’

Vandenberghe benadrukt dat het Franse homohuwelijk op dit moment vooral een symbooldossier is voor de homo-gemeenschap. In Frankrijk bestaat er al een wet die het homo-stellen mogelijk maakt een geregistreerd partnerschap aan te gaan:

“Rechts vindt dat homo’s met de mogelijkheid op een geregistreerd partnerschap voldoende rechten hebben. Het is een beetje een symbooldossier voor de Franse homo-gemeenschap. Hoewel er wel debat over gevoerd wordt, zou de Franse bevolking er niet wakker van liggen of de straat op gaan als het homohuwelijk wordt gelegaliseerd. De Fransen zijn geen rabiate homohaters.”