Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Formatie Portugal rond’ - bezuinigen volgende stap

Caption: Portugal's prime minister-elect Pedro Passos Coelho speaks during an interview with Reuters in Lisbon June 6, 2011. Social Democrat (PSD) leader Coelho said on Monday he is "absolutely" committed to the terms of the country's 78-billion-euro ($114 billion) bailout and may even go beyond the conditions of the loan pact that entails deep austerity. To match Interview PORTUGAL-PM/ELECT/ REUTERS/Rafael Marchante (PORTUGAL - Tags: POLITICS ELECTIONS BUSINESS)
Caption: Portugal's prime minister-elect Pedro Passos Coelho speaks during an interview with Reuters in Lisbon June 6, 2011. Social Democrat (PSD) leader Coelho said on Monday he is "absolutely" committed to the terms of the country's 78-billion-euro ($114 billion) bailout and may even go beyond the conditions of the loan pact that entails deep austerity. To match Interview PORTUGAL-PM/ELECT/ REUTERS/Rafael Marchante (PORTUGAL - Tags: POLITICS ELECTIONS BUSINESS) De nieuwe premier van Portugal Pedro Passos Coelho. Foto Reuters / Rafael Marchante

De Portugese regeringsformatie is rond. Hiermee heeft PSD-leider Pedro Passos Coelho een meerderheid in het parlement behaald om bezuinigingsmaatregelen uit te voeren die als voorwaarde gelden voor de financiële noodhulp van het IMF, de EU en de Europese Centrale Bank (ECB).

Volgens het staatspersbureau Lusa is de PSD met de kleinere conservatieve Partido Popular tot een regeerakkoord gekomen. De PSD was niet bereikbaar voor commentaar en volgens Portugese media zal het akkoord pas op donderdag officieel bekend gemaakt worden, meldt persbureau AP. Waarschijnlijk wordt Coelho voor een belangrijke EU-top op 23 juni ingezworen als premier.

De nieuwe Portugese regering moet de beloften inlossen die het gedaan heeft om aanspraak te maken op een financieel noodfonds van 78 miljard euro. En dat zal ook gebeuren voorspelt Merijn de Waal, correspondent voor NRC Handelsblad op het Iberisch schiereiland.

“Beide partijen hebben de deal van de trojka van IMF, EU en ECB ondertekend. De overeenkomst is als een script waarin allerlei maatregelen zijn vastgelegd. De Portugese regering kan daar een eigen invulling aan geven, maar het staat vast dat er bezuinigd moet worden. De Partido Popular was nodig voor de meerderheid in het parlement, maar is te klein om op het regeerakkoord een eigen stempel te drukken.”

Toen de verkiezingsuitslag bekend werd, vertelde De Waal dat het nieuwe parlement een lastige taak krijgt om de voorwaarden van het IMF en de EU voor miljardensteun uit te voeren, anders draaien zij namelijk de geldkraan dicht.

“De nieuwe rechtse regering, waarvan PSD-leider Pedro Passos Coelho de nieuwe premier zou worden, staat voor de lastige taak het pact uit te voeren dat hierover is gesloten met EU, IMF, en de Europese Centrale Bank (ECB). Dit trojka eist in ruil voor de 78 miljard aan financiële noodhulp dat Portugal een grootscheeps pakket aan bezuinigingen, privatiseringen en hervormingen doorvoert.”

“Als Portugal deze afspraken niet strikt volgens schema nakomt, kunnen IMF en EU de geldkraan dichtdraaien. Tegelijkertijd zal binnenlands het maatschappelijk verzet tegen de maatregelen de komende tijd echter groeien. De nieuwe regering zal tussen deze druk uit Europa en de binnenlandse onvrede moeten laveren en ondertussen de gelederen binnen de coalitie gesloten houden. Slaagt ze hier niet in, dan zou dit niet alleen de problemen van Portugal verder verdiepen, maar ook tot instabiliteit in de rest van de eurozone kunnen leiden.”