FNV Bondgenoten wil forse buffer pensioenfondsen

FNV Bondgenoten wil dat alle pensioenfondsen een buffer van twintig procent van hun vermogen aanhouden. Dit moet schokken op de financiële markten opvangen zodat gepensioneerden niet meteen gekort hoeven te worden en de aanvullende pensioenen niet hoeven mee te bewegen met de beurzen.

Dat staat in het alternatieve plan ‘Het kan anders, beter’, dat FNV Bondgenoten vanmiddag heeft gepresenteerd. De bond wil dat mensen ‘in voldoende mate’ kunnen vertrouwen op hun pensioen, met als uitgangspunt een zo hoog mogelijke ‘zekerheidsambitie’. Het plan zou oude en nieuwe rechten beter bij elkaar houden.

De hele FNV was het volgens Bondgenoten wel eens over deze punten, maar ze hebben het principeakkoord niet gehaald. In dit vrijdag ondertekende akkoord komen alle risico’s volgens FNV Bondgenoten bij werknemers te liggen. De werkgevers zouden de ‘lachende derde’ zijn, omdat zij geen premieverhoging meer voor de kiezen krijgen en van hun bijstortverplichtingen af zijn.

‘Verhoging AOW is sigaar uit eigen doos’

Gepensioneerden moeten volgens de bond tot 2020 in sommige gevallen elf procent inleveren. De 0,6 procent hogere AOW zou een ‘sigaar uit eigen doos’ zijn, omdat die uit de ouderkortingen wordt betaald. Vooral alleenstaanden zouden er financieel flink op achteruitgaan. De bond wil dat het bedrag dat nu gemoeid is met ouderenkortingen en -toeslagen op het huidige niveau blijft.

Bondgenoten, met een half miljoen leden de grootste vakbond binnen de vakcentrale FNV, roept zijn leden op tegen het pensioenakkoord te stemmen. Daarin staat onder meer dat de AOW-leeftijd in 2020 omhoog gaat naar 66 jaar. Als het aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius ligt, kunnen de bijna anderhalf miljoen leden binnen vijf weken stemmen over het akkoord.

    • Marije Willems