Eurocrisis raakt groei Nederland

De economische groei in Nederland trekt aan, maar de vooruitzichten zijn onzeker als gevolg van de verder oplopende Griekse schuldencrisis.

Dat blijkt uit groeiramingen die De Nederlandsche Bank vandaag bekendmaakte. Dit jaar groeit de Nederlandse economie met 2,2 procent, terwijl eind vorig jaar een groei werd voorspeld van 1,6 procent. Volgens DNB-directeur Lex Hoogduin is de schuldencrisis een „een tikkende tijdbom, die nog niet overtuigend is gedemonteerd”. Hij waarschuwde tijdens een persconferentie voor „een olievlekwerking” Een sanering van de Griekse economie, een privatisering, en nieuwe leningen zijn „absoluut noodzakelijk”. Hoogduin wijst een afboeking van de schuld af. „We moeten de Grieken tijd geven om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.”

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde gisteren de zogenoemde rating van Griekenland. Volgens analisten van S&P is de kans aanzienlijk toegenomen dat Griekenland niet meer aan betalingsverplichtingen kan voldoen. Griekenland is nu het land met de laagste kredietbeoordeling ter wereld.

Griekenland zou een extra bedrag van 85 miljard euro nodig hebben. Daarvan zou 30 miljard door de private sector moeten worden opgebracht. Het restant, 55 miljard euro, zou voor rekening komen van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie.

Vandaag komen in Brussel Europese ministers van Financiën bijeen in een informele spoedvergadering om over de Griekse crisis te praten. Er is een fikse ruzie uitgebroken tussen Duitsland en de Europese Centrale Bank. Duitsland eist dat banken meedoen aan een volgende reddingsactie. De ECB vreest dat dit een paniekgolf bij banken in Europa kan ontketenen net zoals na de val van zakenbank Lehman Brothers in 2008. In een debat in de Tweede Kamer eiste de PvdA vandaag dat minister De Jager (Financiën, CDA) alleen met een nieuw steun mag instemmen als de banken een substantiële bijdrage leveren. De steun van de PvdA is voor het kabinet cruciaal om een meerderheid te behalen.

In Het Nieuws: pagina 4 & 5