Espresso met Kirsan Iljoemzjinov

Schaak ‘Ik geloofde het eerst niet,’ zegt Kirsan Iljoemzjinov als ik hem een espresso serveer. ‘Maar Maommar Gaddafi probeerde mij in de herdersmat te lokken.’ De voorzitter van de Wereldschaakbond speelde in Tripoli een potje schaak met de Libische leider. ‘Het zal wel met zijn afkomst te maken hebben,’ zegt Iljoemzjinov. ‘Hij is immers de

Schaak

‘Ik geloofde het eerst niet,’ zegt Kirsan Iljoemzjinov als ik hem een espresso serveer. ‘Maar Maommar Gaddafi probeerde mij in de herdersmat te lokken.’ De voorzitter van de Wereldschaakbond speelde in Tripoli een potje schaak met de Libische leider. ‘Het zal wel met zijn afkomst te maken hebben,’ zegt Iljoemzjinov. ‘Hij is immers de zoon van een herder.’ Liet hij Gaddafi winnen? ‘Ik laat nooit iemand winnen en al helemaal niet iemand die de voorzitter van de Wereldschaakbond in de herdersmat probeert te lokken.’ Klopt het dat Gaddafi niet wilde opgeven? Iljoemzjinov knikt. ‘Hij stond op een gegeven moment een toren, een paard en een loper achter, maar hij verzekerde mij dat hij door zou strijden tot de dood.’

De voorzitter van de Wereldschaakbond bekent dat Moammar Gaddafi vals probeerde te spelen. ‘Hij probeerde mij af te leiden om zo mijn dame van het bord te grissen.’ Hoe probeerde de Libische leider hem af te leiden? ‘Hij riep dingen als: Kijk uit! Achter je! Een luchtaanval van de NAVO!’ Iljoemzjinov neemt een slokje espresso. ‘Ik keek uiteraard niet om, maar trapte er wel in toen hij riep dat er buitenaardse wezens achter me stonden.’ De voorzitter van de Wereldschaakbond vertelt dat hij al eens eerder is ontvoerd door een ruimteschip met aliens. Wie heeft de partij uiteindelijk gewonnen? ‘Gaddafi,’ zegt Iljoemzjinov. ‘Maar dat komt omdat hij mijn koning neerschoot.’