Erik van Lieshout

Erik van Lieshout (Deurne, 1968), internationaal gevierd beeldend kunstenaar. Foto Merlijn Doomernik Nederland, Rotterdam, 26 mei 2011 Erik van Lieshout, kunstenaar Foto: Merlijn Doomernik Merlijn Doomernik

Erik van Lieshout (Deurne, 1968), internationaal gevierd beeldend kunstenaar.

„Ik ga vooral fragmenten uit kunstdocumentaires tonen. En ik heb mijn moeder gebeld, wat zij wilde zien. Haar verzoeknummer was de Chileense bergzanger Víctor Jara. Bij de staatsgreep van 1973 hebben ze zijn handen afgekapt; hij was gitarist. Ik zat te janken op de bank. Maar de redactie van Zomergasten vond er niets aan – Chili leeft helemaal niet meer – dus die komt er niet in. Mijn vader is bang dat ik dingen ga vertellen over mijn jeugd.”

In zijn rauwe tekeningen en schilderijen geeft Rotterdamse rauwdouwer Van Lieshout kritiek op politiek en kunstwereld. in zijn video's, onder meer over Duitse neonazi's – die hem in elkaar slaan – en Afrikaanse hiphoppers, treedt hij zelf sterk op de voorgrond met zijn eigen angsten en drama’s.

„Ik wil mijn kunstvaders uit de jaren zestig en zeventig laten zien, met hun heftig idealisme. Alles wat we nu maken, is toen opgebouwd. Dat heeft mooie dingen maar ook hele vervelende zaken opgeleverd. Ik wil ook laten zien wat mijn generatie daarmee gedaan heeft.

„Nee, ik ga nog niet verklappen wat ik laat zien. Nou, eentje dan: de Duitse neo-expressionist Jörg Immendorff.”

Uitzending 21 augustus