Endemol dreigt door schuld van 2 miljard te bezwijken

De Nederlandse televisieproducent Endemol kan bijna niet meer voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Het bedrijf heeft een schuld van twee miljard euro en staat onder grote druk om de financiële positie te verbeteren. Dat heeft het Het Financieel Dagblad vanmorgen gemeld.

Endemol heeft in het eerste kwartaal nog wel voldaan aan de convenanten met zijn geldverstrekkers, maar zou in het tweede kwartaal in gebreke zijn gebleven bij de banken. In het uiterste geval nemen de banken het bedrijf geheel of gedeeltelijk over. Daarover zouden nu onderhandelingen met Endemol lopen.

In maart deed het verhaal al de ronde dat Endemol in financiële problemen kwam. De televisieproducent zoekt al lang naar een opvolger van het zeer succesvolle programma Big Brother. Deze realityserie loopt nog steeds in een groot aantal landen maar de formule lijkt versleten. Endemol lanceerde afgelopen voorjaar in Nederland een gemoderniseerde versie, Secret Story, maar dat Net 5-programma bracht niet het gewenste succes.

Endemol is in handen van drie partijen: investeerder Cyrte, dat onder meer het kapitaal beheert van Endemol-oprichter John de Mol, het Italiaanse Mediaset van premier Silvio Berlusconi en de investeringsmaatschappij van zakenbank Goldman Sachs. Zij lieten het bedrijf in 2007 voor een belangrijk deel zelf opdraaien voor de overname door een forse schuld op de balans te plaatsen. Goldman Sachs is ook een van de schuldeisende banken.

De aandeelhouders van Endemol kochten afgelopen najaar een deel van de schuld terug, maar de gebruikte methode stuitte op bezwaren van een aantal banken. Zij namen die schulden met korting over door gebruik te maken van een papieren boekwinst. Endemol heeft beloofd dat niet meer te doen.