Een wat brave, maar sfeervolle liveregistratie

CD-omslag Live at Birdland van Lee Konitz, Brad Mehldau, Charlie Haden en Paul Motian

CD Jazz

Konitz, Mehldau, Haden, Motian: Live at Birdland ***

Een concert met jazzprominenten naast elkaar kan uitlopen op een staaltje krachtpatserij. Bij het concert van saxofonist Lee Konitz, pianist Brad Mehldau, bassist Charlie Haden en drummer Paul Motian gebeurt echter het tegenovergestelde: hier bekruipt je het gevoel dat eenieder zich inhoudt.

Op een avond in 2009 in de New Yorkse jazzclub Birdland viel er weinig magie te bespeuren bij dit kwartet. Niet dat er slecht gespeeld wordt, dat hoor je zelden bij dit soort gevierde namen, maar het ontbreekt aan momenten dat de muziek met de musici aan de haal gaat. Het maakt dit album een wat brave, maar sfeervolle liveregistratie – jazz met klasse, in gedimd licht.

Lee Konitz, 83 jaar nu, geeft intussen duidelijk de voorkeur aan standards in langzaam of medium tempo. Hij speelt ze met een zachtdroge toon die amper bijt. De momenten dat hij nadrukkelijk met pianist Mehldau duelleert zijn zeldzaam, maar het meest waardevol. In de zachte klassieker I Fall in Love Too Easily tilt Mehldau de saxofonist op met intense klankkleuren.

Sonny Rollins’ Oleo is qua dynamiek een uitzondering: Mehdlau maakt aangenaam zoekend de dienst uit, met een evenzo versnellende Charlie Haden die bovendien mooi soleert.

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper