Duitsland erkent raad van rebellen in Benghazi

De erkenning is belangrijk aangezien Duitsland niet mee wilde doen aan de NAVO-acties boven Libië.

Duitsland erkende de Libische rebellenraad als „de legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk”. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle, die gisteren op bezoek was in het rebellenbolwerk Benghazi. Duitsland zal een kleine diplomatieke post openen in de stad. Daarmee volgt het land het voorbeeld van de VS, de EU, de VN, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Malta en Qatar die ook al een post hebben in Benghazi.

Afgelopen weekeinde vochten de troepen van de Libische leider Gaddafi rond drie strategische steden, die belangrijk zijn voor de verdediging van de hoofdstad. De eerste is Misrata, ongeveer 200 kilometer ten oosten van Tripoli. De tweede is Zintan, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Tripoli. Maar de strijd rond de oliestad Zawiya, ongeveer 30 kilometer ten westen van Tripoli, is potentieel het meest bedreigend voor Gaddafi. Daar staat de laatste raffinaderij die hij controleert. Ook loopt door de stad een kustweg, waarover voedsel en andere essentiële benodigdheden van Tunesië naar Tripoli worden vervoerd. Toch blijft de regering, in ieder geval naar buiten toe, vastbesloten om de aanvallen van de rebellen en de NAVO te doorstaan.

Ander belangrijk nieuws uit het Midden-Oosten van dit weekeinde:

Syrië

Het Syrische leger heeft zondag de controle herwonnen over noordelijke stad Jisr al-Shughour. Het was een operatie begonnen tegen zogenoemde ‘gewapende bendes’ in de stad en de dorpen eromheen. Inwoners zeggen dat er sprake was van muitende militairen, die weigerden te schieten op demonstranten die protesteerden tegen de regering. Het leger zou met tanks en helikopters de stad en omliggende dorpen hebben bestookt. Meer dan 6.000 inwoners zijn de grens over gevlucht naar Turkije.

Jordanië

De Jordaanse koning Abdullah heeft zondag politieke hervormingen aangekondigd. Hij zei dat hij een democratisch gekozen kabinet zal accepteren. Nu heeft Jordanië een systeem waarbij de koning de premier en andere ministers benoemt. Abdullah zei niet wanneer hij de hervormingen wil doorvoeren, maar zei wel dat plotselinge verandering kan leiden tot „chaos en onrust”. Het is de eerste keer dat Abdullah zulke concessies doet aan de demonstranten die eisen dat de koning minder macht krijgt.

Libanon

Libanon heeft een nieuw kabinet dat wordt gedomineerd door de fundamentalistische beweging Hezbollah. Dat heeft de Libanese premier gisteren aangekondigd. In het nieuwe kabinet heeft Hezbollah zestien van de dertig zetels, in het vorige waren dat er nog tien. Het markeert de gestage groei van Hezbollah in de afgelopen decennia, van een verzetsbeweging tegen Israël naar de machtigste militaire en politieke macht van Libanon. (AP, Reuters, AFP)