Druk op Loekasjenko neemt toe

In Wit-Rusland is het afgelopen zondag opnieuw tot kleinschalig protesten gekomen tegen het regime van president Loekasjenko. Naar schatting tweehonderd automobilisten hielden bij de grens met Polen drie uur lang een grenspost bezet, uit protest tegen een nieuwe maatregel van de autoriteiten om een groeiende economische crisis te bezweren.

Het was het tweede protest sinds het regime in december in Minsk met geweld een demonstratie tegen de herverkiezing van Loekasjenko neersloeg. Eerder deze maand blokkeerde een tiental autorijders ook al een hoofdstraat in Minsk. Dat protest werd, net als dat van zondag, al snel door de politie opgebroken.

Protestacties in Wit-Rusland zijn zeldzaam. Bij veel burgers is Loekasjenko nog steeds populair, omdat hij hen met omvangrijke sociale programma’s heeft bijgestaan. Door de crisis is Loekasjenko echter onder toenemende druk komen te staan. De lokale munt is meer dan eenderde in waarde gedaald. Dat heeft veel burgers hard geraakt. Loekasjenko heeft Rusland en het IMF gevraagd om noodleningen. Rusland stelt echter strenge voorwaarden zoals het privatiseren van het gas- en olienetwerk en ook het IMF eist ingrijpende hervormingsmaatregelen.

De jongste crisismaatregel van het regime betreft een verbod op de export van bepaalde producten, zoals benzine, waaraan tekorten zijn ontstaan. Tegen deze maatregel werd zondag door de automobilisten geprotesteerd. Volgens het regime proberen de betogers te profiteren van de crisis. Als eerdere maatregel stelde het regime een prijsplafond in voor benzine, waardoor die nu goedkoop kan worden ingekocht en duur kan worden verkocht in Polen. De autorijders werpen tegen dat de export hun enige inkomstenbron is. (AFP)