Dit is een handgeschept muzikaal visitekaartje

CD-omslag Richard Wagner, Parsifal van Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, Netherlands Radio Choir & State Mail Choir 'Latvija'/Jaap van Zweden

CD Klassiek

RFO/Jaap van Zweden: Richard Wagner, Parsifal *****

Hoera, de cd is er. Of liever: de box met vier SACD’s en een dvd met hoogtepunten. En al zo snel. Moest op de Lohengrin-cd onder leiding van Jaap van Zweden nog bijna een jaar worden gewacht, zijn veelbesproken, alom bejubelde uitvoering van Wagners diepzinnigste opera Parsifal – een live-opname van de ZaterdagMatinee afgelopen december – is er al na minder dan een half jaar.

Hoewel niet zo bedoeld, is de opname een handgeschept muzikaal visitekaartje voor het door bezuinigingen bedreigde Muziekcentrum van de Omroep, een box die vlammend als de beste strafpleiter zonder woorden zegt: ‘Hoor je dit koor? Hoor je de manier waarop dit orkest onder Van Zweden helderheid paart aan plechtige noblesse, dramatiek en een sublieme dramaturgie?’

De solistencast is ook al zo bijzonder, met Robert Holl als exemplarische, onvermoeibare Gurnemanz, Klaus Florian Vogt als ideale, lenige Parsifal en Katarina Dalayman als warmklankige Kundry. Komend seizoen, Van Zwedens laatste als chef van het Radio Filharmonisch, staat er helaas niet weer zo’n opera gepland.

Mischa Spel

    • Mischa Spel