Dick Swaab

Dick Swaab (Amsterdam 1944) is neurobioloog en arts. Nu doet hij vooral onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Foto Merlijn Doomernik Nederland, Amstelveen, 29 mei 2011 Dick Swaab, Neurobioloog Foto: Merlijn Doomernik Merlijn Doomernik

Dick Swaab (Amsterdam 1944) is neurobioloog en arts. Nu doet hij vooral onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

„Ik zal het hebben over het brein. Hoe het brein als een rode draad door ons leven loopt. Maar ook over hoe het brein bepalend is voor alles wat we maken, kunst bijvoorbeeld, alles waar we door geboeid zijn.”

Dick Swaabs boek Wij zijn ons brein (2010) heeft een programmatische titel: Swaabs hoofdstelling is dat een mens en zijn brein samenvallen. Buiten het brein bestaat er niets. Volgens hem wordt de persoonlijkheid grotendeels bepaald vóór de geboorte. In de wetenschap geldt Swaab als een der eminente Nederlandse onderzoekers, maar daarbuiten is hij vaak controversieel. Omdat zijn bevindingen geen ruimte laten voor concepten als de vrije wil en de ziel, en zeer weinig ruimte voor de invloed van opvoeding en cultureel bepaalde verschillen tussen bijvoorbeeld mannen en vrouwen, homo’s en hetero’s.

Swaab heeft nog wat in te halen voor Zomergasten want hij kijkt niet veel televisie: „Eigenlijk is het NOS Journaal het enige tv-programma dat ik zie. Ik kijk heel weinig tv, de uitnodiging voor Zomergasten is de enige manier om mij een avond aan de tv te binden. Ik ga wel vaak naar de film, dat zal ook blijken tijdens mijn avond.”

Uitzending 31 juli