De man van 1,3 miljoen

1,3 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de Britse band Coldplay zaterdag verdiende met een uurtje optreden op het driedaagse festival Pinkpop. Daarmee is Coldplay de duurste band ooit op het festival.

De 1,3 miljoen, onder meer voor zanger Chris Martin die hiernaast op de foto staat, zette kwaad bloed bij ChristenUnie-voorman Arie Slob. Eerder hekelde hij het kabinet om de bezuinigingen op cultuur, maar de hoge gage van de band schoot hem helemaal in het verkeerde keelgat.

Op Twitter meldde de politicus: „Begrijp dat Coldplay 1,3 miljoen euro heeft ontvangen voor een uurtje spelen op Pinkpop. Dan kun je beter spreken van Goldplay. Nu mag organisatie Pinkpop zulke keuzen maken. Maar dan kan Pinkpop-chef Jan Smeets beter toontje lager zingen over cultuurbezuinigingen.”

Smeets reageerde voor de camera’s van Omroep Brabant op de kritiek. „Alle bands zijn op komen dagen. Je moet toch elk jaar maar weer waarmaken wat je hebt beloofd.”

Al met al kijkt Smeets tevreden terug op de 42ste editie van het festival. „Er is een gigantische hoeveelheid mensen op afgekomen”, namelijk zo’n 60.000 per dag. Naast Coldplay maakten ook grote bands als Kings of Leon, Kaiser Chiefs en 30 Seconds To Mars hun opwachting.

Volgens de politie verliep Pinkpop sfeervol en gezellig. Gisteravond werden 26 festivalgangers aangehouden. Voornamelijk voor drugsbezit, mishandeling en openbare dronkenschap. Het gros werd na het betalen van een boete weer vrijgelaten.

Ook de brandweer meldde weinig incidenten en controleerde hoogstens op brandveiligheid. Vorig jaar was het aantal aanhoudingen op maandagmiddag 21.

De EHBO op het festival behandelde zo’n 2.500 bezoekers, onder meer voor kneuzingen, snij- en schaafwonden en benauwdheid. Een handjevol bezoekers moest naar het ziekenhuis.