Creatief op de camping

Amateurs praten over gerechten, chefs over logistiek, luidt het gezegde. Niet dat ik mezelf tot die laatste categorie reken, maar ik kon me er wel iets bij voorstellen toen de opdracht kwam om te koken voor vier volwassenen en vijf kinderen – de laatsten met culinaire xenofobie. Dat was nog tot daaraan toe, maar dat moest op een camping in een caravan met een vier pits gasstel dat niet harder kon dan waakvlamsterkte, in een keuken waar geen warm water was, maar wel een heel klein aanrecht, en you get the picture.

Gelukkig was er ook een barbecue, waardoor het keukenareaal op papier meteen de grootte van de omringende tuin kreeg. Met allerhande verschillende spiesjes was iedereen blij te maken. Met wat improviseren lukte het.

Denk erom dat je bij barbecuen niet al te creatief improviseert. Zo staat het me nog helder voor de geest hoe een slimmerik in het studentenhuis het tekort aan prikkers oploste door de spaken van een oud fietswiel te slopen. Resultaat: iedereen een zinkvergiftiging – overigens niet iets wat niet met wat bier viel te verjagen.

De gerechten hier zijn standaard voor vier, maar voor zes kom je ook een heel eind.

Andalusische kalfspiesjes met salsa van rode uien

Pondje kalfspoulet

Gedroogd Spaans pepertje

Eetlepel paprikapoeder

Twee knoflooktenen

Vijf laurierbladeren

Rode paprika

Sjalotjes

Olijfolie

Citroen

Plet knoflooktenen en maak een marinade van alle ingrediënten minus de paprika en de sjalotjes, met een beetje citroensap. Leg het vlees daar een paar uur in. Schep af en toe om. Maak een salsa van twee gesneden rode uien, twee grote, fijngesneden tomaten, drie scheuten rode wijnazijn, een halve fijngeknepen limoen en fijngesneden munt. Rijg ze dan aan metalen spiesen met af en toe een sjalot en een stuk paprika.

Libische lamspiesjes

Pondje lamspoulet

Verse gember

Halve theelepel komijn

Paar takjes koriander

Limoen

Cayennepeper

Olijfolie

Druk een stronk geschilde gember door een knoflookpers en meng met de rest van de ingrediënten. Marineer het vlees hierin. Rijg de stukjes vlees aan spiesen. Meng wat harissa met olijfolie en fijn gesneden koriander en roer goed.

Turkse lamskebab met yoghurtsaus

Pondje lamsgehakt

Grote ui

Twee tenen knoflook

Theelepel sumac

Verse Spaanse peper

Koriander

Rasp de ui en kneed het gehakt met de klein gesneden ingrediënten. Schuw hierbij geen zout, want goed pittig mogen ze zeker zijn. Knijp het aldus gekruide gehakt op platte spiesen – ook verkrijgbaar bij de Turkse winkel. Maak een saus van yoghurt, door een knoflookpers geduwde komkommer, geperste knoflooktenen en fijngehakte munt.

Rooster alle spiesjes en serveer deze met een sla van tomaten en kikkererwten.

Menno Steketee

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.

    • Menno Steketee