Congreslid Giffords, een half jaar na de aanslag

Congreslid Giffords, een half jaar na de aanslag. Haar lange haren is ze kwijt, maar haar glimlach is er nog. Het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords werd bijna zes maanden geleden in haar hoofd geschoten tijdens een politieke bijeenkomst in Tucson. Zondag zijn er foto’s op Facebook geplaatst die voor het eerst haar fysieke herstel tonen. Bij de linkerslaap van Giffords is een deuk te zien, de plek waar een kogel haar schedel raakte. Haar linker hersenhelft, belangrijk voor spraak en communicatie, raakte beschadigd. Artsen van Giffords hebben gezegd dat ze weer kan praten en een aantal van haar favoriete liedjes kan zingen. Het is onduidelijk of Giffords, een Democraat uit Arizona, ooit zal terugkeren in de politiek. Volgens medewerkers van Giffords zijn de foto’s publiekelijk zijn gemaakt om te voorkomen dat paparazzi haar zullen achtervolgen als ze de revalidatiekliniek in Houston verlaat, waarschijnlijk eind deze maand. Tot nu toe waren er alleen korrelige televisiebeelden beschikbaar van Giffords, gemaakt toen ze in april de ruimtelancering bijwoonde van haar man Mark Kelly, een astronaut. Kelly is inmiddels terug op aarde. Jared Lee Loughner, de 22-jarige verdachte van de schietpartij, waarbij zes mensen omkwamen en nog eens dertien gewond raakten, is aangeklaagd voor moord op voorbedachte rade. Loughner had Giffords eerder ontmoet. Hij had een brief waarin het Congreslid hem bedankte voor zijn aanwezigheid bij een politieke bijeenkomst. Foto's Reuters A combination photo shows U.S. Congresswoman Gabrielle Giffords (R) smiling at TIRR Memorial Hermann Hospital in Houston in a May 17, 2011 photo released on her Facebook page June 12, 2011 and another during an appearance in Tucson, Arizona in an undated 2010 handout photo provided by her Congressional campaign on January 8, 2011. Giffords released on June 12, 2011 the first pictures of herself on her Facebook page since she was shot in the head on January 8, 2011 in Tucson, Arizona REUTERS/P.K. Weis/SouthwestPhotoBank.com (R frame) and Giffords (L frame) for Congress/Handout (UNITED STATES - Tags: POLITICS HEADSHOT IMAGES OF THE DAY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT Reuters