Button bekroont hogeschoolrace met GP-zege

De Grand Prix van Canada kreeg na hevige regenval alsnog de voorspelde hogeschoolrace. De Brit Jenson Button won.

Bezemwagentjes op het circuit om het water te verplaatsen tekenden de onmacht van de organisatie tegenover de regen die na negentien ronden naar beneden stortte. Het water kon nergens heen op het eiland Ile Notre-Dame, waarop het Circuit Gilles Villeneuve gelegen is. Ook pompwagens en goedwillende mannen met bezems en sneeuwschuivers konden niet voorkomen dat op vele plekken bescheiden vijvers ontstonden waarin Formule 1-racen ondoenlijk is.

De Grand Prix van Canada kende toch al een treurige opmaat naar de fraaie racekunst die komen zou. Er werd gestart achter de safetycar en na negen ronden voluit racen kwam de temporiserende veiligheidswagen terug op de baan omdat het begon te regenen, en hard ook. Uiteindelijk werd de race voor twee uur onderbroken, en niet voor niets.

Er was al een en ander gebeurd, waarbij wederom een negatieve hoofdrol was weggelegd voor Lewis Hamilton. De Brit reed twee weken geleden Pastor Maldonado en Felipe Massa aan in Monaco. Nu had hij in een kort tijdsbestek incidenten met Mark Webber, Michael Schumacher en nota bene de uiteindelijke winnaar Jenson Button. Die laatste kostte Hamilton zijn race nadat Button hem niet zag aankomen en zijn ploegmakker de pitmuur in duwde.

De regenonderbreking duurde ongekend lang omdat de baan blank stond. Formule 1-wagens liggen zo kort boven het asfalt dat ze onder dergelijke omstandigheden al gauw in een boot lijken te veranderen. Uniek was de onderbreking niet. In 1991 werd de Grand Prix van Australië bijvoorbeeld voortijdig afgevlagd vanwege hevige regenval. Korter geleden, in het seizoen 2009, werd de race in Maleisië stilgelegd en niet meer hervat. Ook die race kende destijds overigens Button als winnaar.

Na opnieuw een start achter de safetycar bleek dat de baan klaar was voor het beloofde hogeschoolracen, toen leider Sebastian Vettel direct de snelste raceronde noteerde in zijn Red Bull. Het was het begin van een spectaculaire sprintrace naar de finish, die het lange wachten meer dan waard bleek.

Button reed toen nog helemaal achteraan het veld. Hij kreeg naast de aanvaring met Hamilton namelijk onder meer een tijdstraf, een lekke band, een aanrijding met de Ferrari van Fernando Alonso en de Brit leverde een keer zijn regenbanden in waarna hij direct verrast werd door een nieuwe bui. Maar de wereldkampioen van 2009 had in de natte condities het vertrouwen in zijn auto. Toen de race eindelijk echt begon, was hij sneller dan wie ook.

Vooraan ontspon zich, achter leider Vettel, een prachtig gevecht tussen Kamui Kobayashi en Felipe Massa. Na nog eens twee neutralisaties en enkele pitstops wist Vettel ineens veteraan Michael Schumacher in de Mercedes en teammaat Mark Webber achter zich. Maar niemand ging sneller dan Button, die in zijn indrukwekkende opmars het strijdende duo snel naderde en vijf ronden voor het eind zelfs inhaalde.

In de slotfase pareerde Vettel in eerste instantie de rondetijden van de ontketende Button. De Red Bull-coureur won zes van de zeven voorgaande Grands Prix maar bezweek in de laatste ronde onder de druk. Vettel verremde zich, Button bekroonde een onwaarschijnlijke inhaalrace in een memorabele Grand Prix met zijn eerste zege in ruim een jaar. „Ik ben sprakeloos. Als ik niet had gewonnen, had ik nog enorm genoten.”

    • Jules Seegers