Boehner wil uitleg Obama over Amerikaanse deelname in Libië

Caption: WASHINGTON, DC - JUNE 14: Speaker of the House John Boehner (R-OH) (C) talks to reporters after a closed Republican caucus meeting in the Canon House Office Building June 14, 2011 in Washington, DC. When asked if he thought U.S. Rep. Anthony Weiner (D-NY) should resign, Boehner replied, "Yes." Chip Somodevilla/Getty Images/AFP Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Republikein John Boehner . Foto AFP / Chip Somodevilla

John Boehner, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vraagt president Barack Obama om uitleg over de juridische gronden waarop de Amerikaanse deelname aan de militaire NAVO-missie in Libië is gebaseerd.

Volgens de Republikein is Amerikaanse deelname mogelijk in strijd met de War Powers Act uit 1973 (wiki). Hierin staat dat de Amerikaanse overheid alleen troepen naar het buitenland mag sturen als dit door het Amerikaanse Congres is goedgekeurd of als er sprake is van een acute noodsituatie die ontstaan is door een aanval op de Verenigde Staten, zijn gebieden of bezit, of zijn troepen.

In een brief aan Obama vraagt Boehner om uitleg. De president heeft namelijk na bijna negentig dagen nog steeds geen toestemming gevraagd aan het Congres, terwijl dat de voorgeschreven termijn is waarin op deze manier militaire actie toegestaan is. Boehner wil binnen vijf dagen antwoord, nog voor de termijn verloopt.

De War Powers Act is aangenomen om de macht van de president en het Congres omtrent militaire acties vast te leggen, maar geen enkele president heeft deze tot nu toe als bindend erkend. De resolutie moet voorkomen dat Amerikaanse troepen langer dan zestig dagen betrokken zijn bij militaire acties zonder toestemming. In de resolutie is ook een termijn van dertig dagen opgenomen waarin troepen zich moeten terugtrekken.

Volgens correspondent Tom-Jan Meeus van NRC Handelsblad zal de brief van Boehner weinig uithalen, omdat het om een niet-bindende resolutie gaat en tegelijkertijd sommige Republikeinen de Amerikaanse deelname in Libië juist willen uitbreiden:

“Boehner suggereert in zijn brief alleen maar dat de Amerikaanse deelname in de NAVO-missie in Libië mogelijk in strijd is met de resolutie. In de War Powers Act wordt overigens niet voorgeschreven wat het consulteren van het Congres nu eigenlijk inhoudt. Het Witte Huis kan mogelijk reageren dat het achter gesloten deuren heeft gesproken met leden van het Congres over de steun aan de VN-resolutie over de missie in Libië. Naast president is Obama bovendien ook bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten. Hij heeft net als zijn voorganger, president Bush, een grote vrijheid van handelen. Obama kan zijn gang gaan totdat het Congres besluit geen geld meer uit te geven aan de missie in Libië. De brief van Boehner zal daarom weinig uithalen. Mede-Republikein John McCain lobbyt overigens in het Congres voor het opvoeren van de militaire deelname in Libië.”

    • Hans Klis