Alliantie zegt ruim 2,7 miljard euro toe aan vaccinatie kinderen

Geldschieters, zowel landen als industrieën en liefdadigheidsfondsen, hebben gisteren ruim 2,7 miljard euro extra toegezegd om tot en met 2015 kinderen in arme landen te kunnen vaccineren tegen potentieel dodelijke ziekten.

De toezeggingen werden gedaan op een conferentie in Londen van de Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI). GAVI denkt dat het genoeg is om de komende jaren tachtig miljoen kinderen te vaccineren en 1,4 miljoen levens te sparen.

GAVI is in 2000 opgericht en heeft als leden aloude instituten als Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldbank.

Daarnaast is bijvoorbeeld ook de Melinda and Bill Gates Foundation, van Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn echtgenote lid van de alliantie. Het fonds van het echtpaar Gates geeft een miljard dollar. Alleen Groot-Brittannië kwam daar met 1,3 miljard dollar bovenuit.

Jaarlijks overlijden twee miljoen kinderen aan met vaccins vermijdbare ziekten. Die kinderen bezwijken nog vaak aan ‘gewone’ ziekten als diarree en longontsteking die in rijke landen nauwelijks leven eisen.

Tegen diarree veroorzaakt door het veelvoorkomende rotavirus bestaat een vaccin dat producent GSK nu tegen kostprijs aan GAVI gaat leveren. Ook andere vaccinproducenten hebben met de GAVI contracten gesloten om vaccins goedkoop te leveren.

„Voor het eerst in de geschiedenis krijgen kinderen in ontwikkelingslanden hetzelfde vaccin tegen diarree en longontsteking als in rijke landen,” zei Bill Gates.

Organisaties als Artsen Zonder Grenzen zeiden buiten de conferentie om dat GAVI te veel betaalt voor de vaccins. „Ik voel me prima over de prijs die we hebben afgesproken,” reageerde Gates op een persconferentie in Londen. (Reuters, AP)