Afgekeurd

Natalia Vasiljeva is een voormalige perssecretaris  van de Moskouse rechtbank waar eind december de voormalige olietycoon Michail Chodorkovski en zijn partner Platon Lebedev tot veertien jaar cel zijn veroordeeld, met aftrek van reeds uitgezeten jaren. Kort na het vellen van het vonnis maakte zij openbaar dat dit niet door rechter Viktor Danilkin was geschreven, maar van bovenaf was gedicteerd.  Eerder had een internetkrant een verslag gepubliceerd, waaruit bleek dat Danilkin enkele dagen voor de uitspraak door de FSB thuis was opgehaald en naar het hoofdkantoor van de Moskouse rechtbank gebracht, waar hij de hele dag verbleef, waarschijnlijk om instructies van rechtbankpresident Olga Jegorova te ontvangen.

Vasiljeva moest vanochtend bij de recherche verschijnen. Daar overlegde ze drie klad-A4’tjes waaruit bleek dat Danilkin Chodorkovski en zijn zakenpartner Platon Lebedev niet tot veertien jaar, maar tot tien jaar had willen veroordelen. Door die pagina’s is met pen een streep gezet, wat erop zou kunnen duiden dat ze door iemand anders zijn afgewezen.

Na bijna drie uur was het verhoor van Vasiljeva voorbij en concludeerden de rechercheurs dat de beschuldiging van Vasiljeva, als zou er druk op Danilkin zijn uitgeoefend, een verzinsel was. Vasiljeva heeft vanmiddag tegen die conclusie geprotesteerd. Het zou nu interessant zijn als de rechercheurs de hele kladversie van het vonnis eens gingen bestuderen en kijken van wie de vingerafdrukken op die kladversie zijn. Wie weet wat er dan boven water komt.

Chodorkovski is inmiddels afgelopen vrijdag in het geheim en onverhoeds naar een strafkamp buiten Moskou vervoerd. Waar dat kamp zich bevindt weet op dit moment niemand. Pas over een week  hoeven de  autoriteiten die bestemming bekend te maken. Chodorkovski’s vrouw kreeg donderdag al geen toegang meer tot hem, wat in strijd is met de wet. Ook een van zijn advocaten werd bij hem weggehouden.

Waarschijnlijk is Chodorkovski gedeporteerd om het hem moeilijker te maken  opnieuw om vervroegde vrijlating  op borgtocht te vragen. Hij had dit de afgelopen weken in Moskou al gedaan, maar de rechter oordeelde dat het verzoekschrift verkeerd was opgesteld, wat volgens Chodorkovski’s advocaten onjuist was. Het is echter duidelijk waar Chodorkovski zich bevindt: heel ver van Moskou, waarschijnlijk in een gat in Siberië, waar de autoriteiten alles zullen doen om hem het leven moeilijk te maken en ervoor zorgen dat hij zo min mogelijk contact met de buitenwereld heeft. Want een ding is duidelijk: zolang Vladimir Poetin het in Rusland voor het zeggen heeft, blijft Chodorkovski achter tralies. Als hij pech heeft nog zeker twintig jaar dus.

 

 

    • Michel Krielaars