Aantal nieuwe EHEC-gevallen neemt af

(L-R) Kati Brunne, Felix Albrecht and Lewin Grabo take part in a cucumber eating contest on June 14, 2011 in front of the Brandenburg Gate in Berlin. Germany's vegetarian's association staged the action to acquit cucumbers, tomatoes and salad from the suspicion of being the source of the deadly E. coli bacteria outbreak. The death toll from the killer bacteria outbreak rose to 36 on June 13, 2011 as Germany said a warning to avoid eating cucumbers, lettuce and tomatoes, initially suspected of carrying the bug, had seen up to 10 percent of crops destroyed. AFP PHOTO MAURIZIO GAMBARINI GERMANY OUT
(L-R) Kati Brunne, Felix Albrecht and Lewin Grabo take part in a cucumber eating contest on June 14, 2011 in front of the Brandenburg Gate in Berlin. Germany's vegetarian's association staged the action to acquit cucumbers, tomatoes and salad from the suspicion of being the source of the deadly E. coli bacteria outbreak. The death toll from the killer bacteria outbreak rose to 36 on June 13, 2011 as Germany said a warning to avoid eating cucumbers, lettuce and tomatoes, initially suspected of carrying the bug, had seen up to 10 percent of crops destroyed. AFP PHOTO MAURIZIO GAMBARINI GERMANY OUT Een komkommereetwedstrijd vandaag bij de Brandenburger Tor in Berlijn. Een Duitse vegetariërsorganisatie nam het initiatief voor de wedstrijd om komkommers, tomaten en sla vrij te spreken van de verdenking dat zij de bron zijn van de dodelijke EHEC-bacterie uitbraak. Foto AFP / Maurizio Gambarini

Het aantal nieuwe gevallen van besmettingen met de EHEC-bacterie is afgenomen tot enkele personen per dag. Dat heeft het Robert Koch Instituut, het Duitse equivalent van RIVM in Nederland, vandaag gezegd.

Op dit moment zijn in Duitsland 3235 mensen ziek. Dat zijn er slechts zeven meer dan gisteren.

Het dodental als gevolg van de EHEC-uitbraak liep vandaag op tot 37. Op een na waren alle slachtoffers Duitsers. Het is dodelijkste uitbraak van EHEC - een E.coli-variant - ooit. De bron van de uitbraak zijn vermoedelijk kiemgroenten die afkomstig zijn van een boerderij in Bienenbüttel, in het noorden van het land.

De Duitse autoriteiten handhaven hun waarschuwing dat consumenten beter geen kiemgroenten kunnen eten, totdat duidelijk is of de boerderij besmette zaden heeft ontvangen - wat inhoudt dat ook andere boerderijen besmet kunnen zijn - of dat een hygiënisch probleem de oorzaak is.

Vandaag is in Duitsland voor het eerst een kind overleden door de EHEC-bacterie. Het gaat om een 2-jarig jongetje uit het plaatsje Celle bij Hannover in de deelstaat Nedersaksen.