5 redenen om tv te kijken

Louis Theroux oordeelt niet. Louis Theroux: America’s medicated kids Canvas, 22.10 - 23.05 u. In deze documentaire onderzoekt Louis Theroux de bereidheid van veel Amerikaanse ouders om hun jonge kinderen medicijnen te geven. Hoewel Theroux soms gekritiseerd wordt vanwege vermeende sensatiezucht, blijkt hier maar weer eens dat hij vooral interessante vragen stelt, zonder direct te oordelen.

1 OORLOG

The Pacific

Canvas, 21.15 - 22.10 u.

Steven Spielberg en Tom Hanks besloten tien jaar na Band of Brothers opnieuw een groots opgezet Tweede Wereldoorlogsdrama voor HBO te produceren. Maar waar hun vorige epos zich afspeelde in Europa, vertelt The Pacific – de naam zegt het al – het verhaal van Amerikaanse soldaten in de landen rondom de Grote Oceaan.

2 docu

Louis Theroux: America’s medicated kids

Canvas, 22.10 - 23.05 u.

In deze documentaire onderzoekt Louis Theroux de bereidheid van veel Amerikaanse ouders om hun jonge kinderen medicijnen te geven. Hoewel Theroux soms gekritiseerd wordt vanwege vermeende sensatiezucht, blijkt hier maar weer eens dat hij vooral interessante vragen stelt, zonder direct te oordelen.

3 docu

Het uur van de Wolf: Einde en begin - een ontmoeting met Wislawa Szymborska

Ned. 2, 23.00 - 00.00 u.

Deze documentaire over Wislawa Szymborska (1923) bestaat uit een ontmoeting met de Poolse dichteres en een reis door haar geboorteland aan de hand van haar poëzie. Szymborska werd in een klap wereldberoemd toen ze in 1996 de Nobelprijs voor de literatuur kreeg toegekend.

4 misdaad

Luther

BBC 1, 22.00 - 23.00 u.

De BBC is gelukkig zo wijs geweest de psychologische misdaadserie Luther een vervolg te gunnen. De titelrol wordt met een getormenteerde blik vertolkt door Idris Elba, die eerder in The Wire de keiharde maar zakelijke gangster Stringer Bell speelde.

5 Docu

Sweety Maja Braderic

Ned. 3, 23.25 - 00.50 u.

Het Bosnisch-Nederlandse meisje Maja Braderic was zestien jaar toen ze in 2003 door vrienden op gruwelijke wijze werd vermoord. Volgens eerste berichten zou het gaan om eerwraak, wat later onjuist bleek te zijn. Regisseur Menna Laura Meijer spreekt met vrienden van Maja. Onder hen Nina, die veroordeeld werd, omdat zij afwist van van de moordplannen.