210 miljoen voor getroffen Europese telers

Caption: A municipal cleaning employee walk past cucumbers dumped by French farmers in front of the prefecture headquarters in the French southwestern city of Perpignan on June 14, 2011 to denounce "as inadequate" the EU emergency aid for vegetable farmers. The European Union today approved 210 million euros in emergency aid for vegetable farmers hit by the fallout from the killer E. coli bacteria outbreak, despite opposition from Spain and France. AFP PHOTO / RAYMOND ROIG Door Franse telers gedumpte komkommers in de stad Perpignan. Foto AFP / Raymond Roig

De Europese Unie stelt 210 miljoen euro beschikbaar aan telers die vanwege de EHEC-bacterie hun groente en fruit niet konden verkopen.

Dat heeft een commissie van de EU vanavond besloten, nadat de Europese landbouwministers eerder aandrongen dat de voorgestelde 150 miljoen euro te weinig was.

In een verklaring laat de EU weten dat op 22 juli het definitieve bedrag wordt bevestigd. Voor die tijd moeten de EU-lidstaten de schade aan de verkoop van groente inventariseren. De noodhulp wordt gebruikt om telers van onder andere komkommers, sla, tomaten en courgettes tot maximaal de helft van de prijs te compenseren. Voor boeren die in telersverenigingen samenwerken, dekt de EU mogelijk tot wel zeventig procent van de kosten, meldt persbureau Reuters. De Europese Commissie sluit niet uit dat het nog meer geld beschikbaar stelt voor de telers.

Sinds ontdekking van de EHEC-bacterie eind mei zakte de verkoop van groente in verschillende Europese landen in. Volgens staatssecretaris van Landbouw, Henk Bleker, maakten Nederlandse telers zeker vierhonderd miljoen verlies per week.

In totaal zijn 37 mensen bezweken aan de resistente bacterie, die na een lange zoektocht, afkomstig lijkt te zijn van kiemgroenten van een boerderij in Bienenbüttel, in het noorden van Duitsland.

Volgens het Robert Koch Instituut, het Duitse equivalent van RIVM in Nederland, neemt het aantal besmettingen af in Duitsland. Dit weekend liep het aantal mensen dat besmet is met de bacterie in Nederland nog op naar acht.

    • Hans Klis