Winnie Mandela boos over film met Jennifer Hudson

Bij de eerste uitvoering van Winnie The Opera zat de hoofdpersoon samen met een trits andere hoogwaardigheidsbekleders vorige maand op de eerste rij in het Staatstheater in Pretoria. Maar Winnie Madikizela-Mandela, de ex-vrouw van Nelson Mandela, zal niet aanwezig zijn bij de première, later dit jaar, van het Hollywood-drama over haar leven. Ze wil niets met de film te maken hebben.

Jennifer Hudson, bekend van de musicalfilm ‘Dreamgirls’ uit 2006, speelt de hoofdrol in de biopic. Hudson is voor de film speciaal kilo’s afgevallen, meldde People Magazine vorig jaar. De film is gebaseerd op de Winnie-biografie van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Anne Marie du Preez Bezdrob en is gemaakt door de Zuid-Afrikaanse regisseur Darrell Roodt, die eerder het beroemde boek ‘Cry, The Beloved Country‘ van Alan Paton verfilmde.

Maar geen van de betrokken Zuid-Afrikanen of Hollywood-producers heeft Winnie Mandela zelf bij het project betrokken. “Ik leef nog”, zegt de nog altijd zeer actieve ‘moeder van de natie’ in een interview met CNN. Ze vindt het “totaal respectloos” om dan haar leven en strijd tegen apartheid te romantiseren zonder haar te consulteren.

Eerder was er in Zuid-Afrika ook al gedoe over de film, toen lokale artiestenvakbonden vonden dat niet Hudson, maar een lokale ster voor Winnie gecast had moeten worden.

Klik hier voor het CNN-interview en zie hieronder de trailer van ‘Winnie’. De film komt later dit jaar in de bioscoop.

Trailer ‘Winnie’:

 

    • Peter Vermaas