Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Verlies referendum voor Berlusconi - ‘klap in gezicht coalitie’

Caption: A supporter of the "Yes" vote at a referendum on nuclear policy, privatisation of water and an immunity law celebrates after the referendum on June 13, 2011 in Rome. Hundreds took to the streets of Rome on Monday to celebrate a referendum victory that is set to put a stop to nuclear power and scrap an immunity law protecting Prime Minister Silvio Berlusconi. Despite Berlusconi's attempts to persuade his supporters to boycott the polls, 57 percent of Italian voters had gone to the ballot boxes over Sunday and Monday, beating the 50 percent needed to make the referendum valid. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Caption: A supporter of the "Yes" vote at a referendum on nuclear policy, privatisation of water and an immunity law celebrates after the referendum on June 13, 2011 in Rome. Hundreds took to the streets of Rome on Monday to celebrate a referendum victory that is set to put a stop to nuclear power and scrap an immunity law protecting Prime Minister Silvio Berlusconi. Despite Berlusconi's attempts to persuade his supporters to boycott the polls, 57 percent of Italian voters had gone to the ballot boxes over Sunday and Monday, beating the 50 percent needed to make the referendum valid. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI Honderden Italianen vieren de uitkomst van het referendum over onder andere herinvoering van kernenergie. Foto: AFP / Alberto Pizzoli

De Italiaanse premier Berlusconi leed vandaag opnieuw een politieke nederlaag. Ruim 57 procent van de Italianen stemden in een referendum tegen plannen van de regering, ondanks oproepen van de premier deze te boycotten.

Na het tellen van ongeveer de helft van de stemmen rond 17.00, blijkt dat 94,65 procent van de stemmers tegen de herinvoering van kernenergie is, de privatisering van het waternet en voor de afschaffing van een wet die de Italiaanse premier ten dele beschermt tegen rechtsvervolging.

Vanmiddag liet Berlusconi tijdens een persconferentie al weten dat Italië hoogstwaarschijnlijk zijn plannen moet opgeven voor de herinvoering van kernenergie. Berlusconi: “we moeten afscheid nemen van kerncentrales en ons sterk gaan richten op duurzame energie”.

Oppositie: historische overwinning

Milieuactivisten en de oppositie noemen het referendum een “historische overwinning”. Pier luigi Bersani, leider van de centrum-linkse Democratische Partij riep op Berlusconi op om af te treden. En sprak van een “scheiding tussen de regering en het land”.

‘Uitslag klap in gezicht’

Coalitiegenoot Roberto Calderoli van Lega Nord noemt de voorlopige uitslag een “klap in het gezicht”. Calderoli: “In de lokale verkiezingen twee weken geleden kregen we al een klap, maar nu met het referendum hebben we een tweede gehad in ons gezicht. Ik wil niet dat dit een gewoonte wordt.” Twee weken geleden verloren de kandidaten van Berlusconi in de lokale verkiezingen in Napels en zijn thuisbasis Milaan.

De uitslag van het referendum geldt voor de komende vijf jaar, waarna de regering de onderwerpen opnieuw ter discussie kan stellen. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit nog gebeurt, nu kernenergie voor de tweede keer in 24 jaar is afgewezen door de Italiaanse bevolking. Berlusconi liet in een reactie weten dat “de regering en het parlement de resultaten zullen accepteren”.

Op 22 juni houdt het Italiaanse parlement een motie van vertrouwen om te bepalen of de regering nog een meerderheid heeft na een aantal wijzigingen in het kabinet. Dit wordt de volgende beproeving voor Berlusconi om te bepalen of hij zijn termijn als premier kan uitzitten. Italië-correspondent voor NRC Handelsblad, Bas Mesters, noemde een tegenstem vanochtend al “een stevige knauw voor de regering”. Volgens hem hangt de toekomst van coalitiepartner Lega Nord af.